Τόκιο – Ναγκόγια με 500 χλμ./ώρα

14:11 4/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Όποιος ταξιδεύει με το Ι.Χ. του από το Τόκιο στην πόλη Ναγκόγια, χρειάζεται σήμερα περισσότερες από τέσσερις ώρες για να διανύσει την απόσταση των 351 χιλιομέτρων. Στο μέλλον θα μπορούν ωστόσο να μετακινούνται οι Ιάπωνες πολύ γρηγορότερα μεταξύ αυτών των δύο πόλεων, αρκεί να χρησιμοποιούν το μαγνητικό τρένο Maglev. Και αυτό, καθώς αναπτύσσει ταχύτητα άνω των 500 χλμ./ώρα, οπότε θα χρειάζεται μόλις 40 λεπτά για να διεκπεραιώσει το δρομολόγιο μεταξύ της ιαπωνικής πρωτεύουσας και της Ναγκόγια.

Προς το παρόν πραγματοποιεί

η ιδιωτική εταιρεία σιδηροδρόμων JR δοκιμές μεταξύ του Τόκιο και της Οσάκα. Η δοκιμαστική διαδρομή αποτελεί τμήμα της συνολικής, η οποία αναμένεται να φτάσει έως το 2045 στην Οσάκα, ενώ υπάρχουν και σχέδια για επέκταση του δικτύου των μαγνητικών τρένων σε όλη την Ιαπωνία. Η κατασκευή της γραμμής του Maglev, που θα συνδέει το Τόκιο με την Οσάκα, θα ξεκινήσει το 2014 και ο προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου ανέρχεται σε 39,3 δις. ευρώ.

Εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια, τότε θα κινείται από το 2027 και μετά στη γραμμή Τόκιο-Ναγκόγια το γρηγορότερο τρένο του κόσμου. Οι τεχνικές προδιαγραφές του βασίζονται σε ένα ηλεκτροδυναμικό σύστημα, που επιτρέπει στην αμαξοστοιχία να αιωρείται πάνω από τις ράγες στις υψηλές ταχύτητες. Μέχρι τα 150 χλμ./ώρα κινείται το τρένο χρησιμοποιώντας κανονικά βοηθητικούς τροχούς, από εκεί και μετά όμως παύει να ακουμπά στις ράγες. Θεωρητικά είναι σε θέση να αναπτύξει 581 χλμ./ώρα ανώτατη ταχύτητα, την οποία πιάνει επιταχύνοντας από στάση σε μόλις 92 δευτερόλεπτα!

Keywords
Τυχαία Θέματα