Το βούρτσισμα των δοντιών προλαμβάνει την αρθρίτιδα

Η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη στοματική υγεία και διάφορες ασθένειες είναι πλέον γνωστή. ’Oταν η πρώτη βρίσκεται σε κακή κατάσταση πολλά μικρόβια περνούν στο αίμα και μπορεί να φτάσουν σε ζωτικά όργανα, ακόμη και στην καρδιά.Κάτι παρόμοιο απέδειξε μια νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κακή κατάσταση των δοντιών μπορεί να ευθύνεται για την πρόκληση ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες

από τη Σχολή Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Λούιβιλ στο Κεντάκι.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βακτήριο που ευθύνεται για την ασθένεια των ούλων έχει άμεση σχέση με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα με την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται, αλλά και με το πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η κατάσταση του ασθενή.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, το βακτήριο αυτό φέρει την ονομασία Porphyromonas gingivalis και παράγει ένα ένζυμο που αντιδρά με τα υπολείμματα κάποιων πρωτεϊνών.Το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει τις αντιδράσεις αυτές σαν εισβολείς του οργανισμού, με αποτέλεσμα να αντιδρά υπερβολικά, να επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό και έτσι να εμφανίζεται η ασθένεια.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα η ασθένεια των ούλων εμφανίζεται με διπλάσια ένταση.Σύμφωνα με τον δρ Jan Potempa, που συμμετείχε στη μελέτη, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο βακτήριο προφανώς ευθύνεται για την πρόκληση της ασθένειας, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν εκτενέστερες μελέτες που να επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα