Το ψέμα της σάρκας

Στην έκθεση φιλοξενούνται αφενός τα έργα 31 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στα οποία εξυμνείται το κάλλος του γυμνού γυναικείου σώματος και αφετέρου τα έργα του Γάλλου ζωγράφου Jean Rustin όπου κυριαρχεί ο πάσχων άνθρωπος. Μέσα από αυτό το δίπολο η έκθεση δίνει έμφαση στη συντριπτική αντίθεση που χαρακτηρίζει έργα δημιουργών οι οποίοι εκφράζουν εικαστικά τους δυο διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης του ανθρώπου απέναντι στην τραγικότητα της ίδιας του της θνητότητας και των επακόλουθών της.

Μπροστά σε αυτό το τραγικό αδιέξοδο, ο άνθρωπος είτε επιλέγει να απαρνηθεί την ίδια την πραγματικότητα

και εθελοτυφλώντας να στραφεί με εμμονή στη λατρεία του κάλλους, του εφήμερου και του επιφανειακού είτε αποφασίζει να την αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο και με θάρρος, κοιτώντας τον εαυτό του στον καθρέφτη, να την αποδεχθεί και να συμβιώσει μαζί της.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο Jean Rustin και αποπειράται να ταξιδέψει το θεατή και στους δυο αυτούς κόσμους. Ωστόσο φιλοδοξία της είναι να δείξει για μια ακόμη φορά το μεγαλείο της ίδιας της ζωγραφικής, μιας πολύτιμης έκφρασης του απολλώνειου πνεύματος στο οποίο χρειάζεται να καταφύγει ο τραγικός άνθρωπος στην προσπάθειά του να βρει κάποιον αρωγό στο δύσκολο ταξίδι της ζωής.

INFO: Μουσείο Φρυσίρα, Μονής αστερίου 3 & 7, 10558, Πλάκα, Αθήνα (πλησίον της οδού Κυδαθηναίων), 210 3234678, 210 3316027 , www.frissirasmuseum.com/Greek/index.aspx. Τετάρτη – Παρασκευή: 10:00 – 17:00, Σάββατο, Κυριακή: 11:00 – 17:00. Είσοδος 3 – 6 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα