ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

08:10 2/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Την εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν χθες αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα οι Γ. Δραγασάκης, Π. Λαφαζάνης, Θ. Δρίτσας και Σ. Σακοράφα σε ό,τι αφορά στην οικονομία, τα εργασιακά, τη δημόσια διοίκηση-δημόσια ασφάλεια, αλλά και την εξωτερική

πολιτική-άμυνα.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στον κατάμεστο πολυχώρο «Αθηναΐς» στο Βοτανικό, το λόγο μετά τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα πήρε ο υπεύθυνος της επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, Γιάννης Δραγασάκης. Ο βουλευτής του σχήματος επισήμανε ότι η κρίση «δεν συνιστά εθνική αναγκαιότητα» και τόνισε ότι «πρόγραμμα για την Αριστερά δε σημαίνει μόνο μέτρα-μέτρα-μέτρα, όπως αυτό που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς, αλλά κυρίως αξίες».

Έθεσε ως στόχο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «την αποτροπή ακόμη μαζικότερης πτώχευσης τμημάτων της εργατικής τάξης και των μεσαίων στρωμάτων, την αποτροπή ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής του παραγωγικού ιστού, το άμεσο σταμάτημα της βίαιης αναδιανομής ενάντια στους μισθούς και το κοινωνικό κράτος, την άμεση εφαρμογή μιας διαφορετικής κι ενός νέου πλαισίου πολιτικής για μια δίκαιη και βιώσιμη Δημοσιονομική σταθεροποίηση και την υλοποίηση ενός προγράμματος ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμών στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, την οικονομία».

Ο Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, την οποία εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιωχθεί με πάγωμα των μειώσεων μισθών, κοινωνικών δαπανών, αλλά και ανακοπή της «βίαιης αναδιανομής σε βάρος των αδυνάτων», όπως επίσης και «κάθε άλλου μέτρου που επιτείνει την ύφεση». Υπογράμμισε τη σημασία να αποκατασταθεί το «κυριαρχικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίζει ο ίδιος για τις τύχες του» και προανήγγειλε την αντικατάσταση του Μνημονίου με ένα σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη ρύθμισης του συσσωρευμένου χρέους και των όρων της μελλοντικής χρηματοδότησης της ανάπτυξης με διαγραφή μεγάλου μέρους του συσσωρευμένου χρέους. «Η παραοικονομία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως διαρθρωτικό πρόβλημα», συνέχισε ο επικεφαλής της επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προβλέψεις για τις τράπεζες

Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα, ο Γιάννης Δραγασάκης έθεσε ως άμεσο στόχο του ΣΥΡΙΖΑ την με κάθε πρόσφορο τρόπο εγγύηση των καταθέσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και της οικονομάς. Παράλληλα, προανήγγειλε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με έκδοση κοινών μετά ψήφου μετοχών (άρα την κρατικοποίησή τους) και επανέλαβε τις προτάσεις Τσίπρα για «αναδιάρθρωση-κούρεμα στο ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες με απαγόρευση κατάσχεσης στην πρώτη κατοικία για τα χαμηλά εισοδήματα, και αναπροσαρμογή των μηνιαίων δόσεων».

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης προανήγγειλε ότι θα επιδιωχθεί η διάθεση μέρους των πόρων του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας, για τη διασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης, αλλά και την εξασφάλιση στέγης και τροφής στους αστέγους. Επίσης, ανακ

Keywords
Τυχαία Θέματα