ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΣΤΗΝ ΕΕ «ΝΟΜΙΖΑΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΣΤΕΙΟ»

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήλθε ως μια μεγάλη έκπληξη, δηλώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, χαρακτηρίζοντας την ΕΕ «πλήρως απούσα από τα βασικά μέτωπα αναταραχής στον κόσμο». 

«Στην αρχή αρκετοί νομίζαμε ότι ήταν αστείο», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «τα επιτεύγματα της ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής είναι ελάχιστα. Και είναι παγκοίνως γνωστό ότι η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική

Ασφάλειας είναι ένας από τους λιγότερο ανεπτυγμένους τομείς και ότι σε πολλές περιπτώσεις η ΕΕ έχει επιλέξει να στηριχθεί στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτή η επιλογή είχε ως αποτέλεσμα μια κοινή εξωτερική πολιτική που ακολουθεί τυφλά τις επιλογές της Ουάσινγκτον.

Ωστόσο αυτό το Βραβείο Νόμπελ, που έρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ΕΕ, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, μπορεί να έχει μια ειδική σημασία: να βοηθήσει την ΕΕ να αντιληφθεί ότι χρειάζεται μια πραγματικά ανεξάρτητη ευρωπαϊκή Εξωτερική πολιτική, προσανατολισμένη στην ειρηνική επίλυση των κρίσεων, όπως η σημερινή στη Συρία».

Keywords
Τυχαία Θέματα