Το νέο σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων

Μάλιστα όπως τονίστηκε από πηγές του υπουργείου όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αστικά οικόπεδα θα πληρώσουν περισσότερα από ότι φέτος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως με το νέο σχέδιο δημιουργείται κενό 25ο εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Το κενό αυτό η τρόικα ζήτησε να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα διαφορετικά δεν θα δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή του.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο φόρος αποτελείται από τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο. Τον κύριο φόρο

τον πληρώνουν όλα τα είδη ακινήτων κτίρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια ανεξαρτήτως νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο σ/ν της διαβούλευσης δημόσιο, μη ιδιοχρησιμοποιούμενα μη κερδοσκοπικών, ν.π.δ.δ κ.τ.λ). Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των αστικών ακινήτων στην κατοχή φυσικών και νομικών προσώπων, με αφορολόγητο και προοδευτική κλίμακα για τα μεν και αναλογικό συντελεστή για τα δε.

Α. Ο κύριος φόρος υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

1.Κτίρια. Βασικός φόρος €2 – €13/μ2 σε 12 κλιμάκια ανά Τιμή Ζώνης χαμηλότερος από 21,6% έως 4,4% σε σχέση με το ΕΕΤΑ μεσοσταθμικά 16%. Προβλέπεται συντελεστής παλαιότητας, ορόφου μονοκατοικίας και πρόσοψης. Τα κτίρια ειδικής χρήσης έχουν συντελεστή μειωμένο κατά 50% πλην των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή, ενώ προβλέπεται και μειωτικός συντελεστής επιφάνειας. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο φορολογούνται στο 10% του κανονικού συντελεστή, με την εξαίρεση των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή.

2.Οικόπεδα. Βασικός φόρος €1/στρέμμα. με συντελεστή θέσης από 1-3 συντελεστή άρδρευσης 1,1 συντελεστή χρήσης (δασικά 0.1, βοσκότοποι 0.5, καλλιέργειες κάθε είδους 2, λατομεία 5, εκθέσεις 8) συντελεστή απαλλοτρίωσης 0.75 και συντελεστή κατοικίας 5.

Β. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας των αστικών ακινήτων του ιδιοκτήτη, όπως ο ΦΑΠ. Τα Φυσικά Πρόσωπα έχουν αυξημένο αφορολόγητο (από €200Κ σε €300Κ)και χαμηλότερους αρχικούς συντελεστές, με ανώτατο συντελεστή 1% (από 2%). Τα Νομικά Πρόσωπα φορολογούνται όπως και τώρα, με τους βασικούς συντελεστές να μειώνονται από 0,6% και 0,3% σε 0,5% και 0,25% αντιστοίχως.

Υπολογίζεται ότι η βεβαίωση του φόρου θα ανέλθει σε €3,24δις (€3,1δις χωρίς τα αγροτεμάχια) με είσπραξη €2,65δις (μέση εισπραξιμότητα 82%).Η βεβαίωση των αντίστοιχων φόρων του 2013 εκτιμάται σε €3,18δις με αναμενόμενη είσπραξη περί τα €2,5-2,6 δις.

Δείτε εδώ το νέο σχέδιο του φόρου για τα ακίνητα

Keywords
Τυχαία Θέματα