Το Μαξίμου τρέχει για την «επόμενη ημέρα»

Στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η απόφαση του Eurogroup βάζει τέλος στην περίοδο αναμονής της κυβέρνησης και αναγκάζει τον Αντώνη Σαμαρά να… τρέξει, αν επιθυμεί να εκμεταλλευθεί τα όποια δώρα των πιστωτών της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός συνεκάλεσε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, του πρώτου ουσιαστικά μετά

τη συγκρότηση της κυβέρνησης, για αύριο ώρα 13:00. Εκεί ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει στην αναλυτική αποτίμηση της απόφασης της ευρωζώνης και του ΔΝΤ αλλά και να οριοθετήσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Η επαναγορά χρέους, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, αποτελεί τον πρώτο και βασικό στόχο της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, καθώς από την επιτυχή ή μη υλοποίησή της θα κριθεί αφενός η συμμετοχή του ΔΝΤ στη δόση των 34 δισ ευρώ, αφετέρου εάν θα ολοκληρωθεί, προσωρινά έστω, η συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει και συνάντηση με τους κ. κ. Βενιζέλο και Κουβέλη (σ.σ. οι τρεις βρίσκονταν σε ανοικτή επικοινωνία όλες τις προηγούμενες ώρες) προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους, να οριστικοποιήσουν τη συγκρότηση της 9μελούς επιτροπής συντονισμού του κυβερνητικού έργου αλλά και, ενδεχομένως, να κάνουν την πρώτη ουσιαστική κουβέντα περί ανασχηματισμού. Παρά τις πληροφορίες, ωστόσο, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν την έλευση της πρώτης δόσης, άρα και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς, καθώς το Μαξίμου δεν θα ήθελε να χαθεί η επικοινωνιακή αξία της όποιας πρωτοβουλίας του από μία ενδεχόμενη εμπλοκή στη διαδικασία επαναγοράς.

Από εκεί και πέρα, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν να αντιμετωπίσουν ουκ ολίγους κάβους, και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον με τους πολίτες στα όρια αντοχής τους.

Σημεία καμπής αποτελούν:

Το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο τριβών μεταξύ των τριών κομμάτων ενώ, φαίνεται πώς, υπάρχουν ενστάσεις και από την πλευρά της τρόικας. Υπενθυμίζεται ότι από την ψήφιση του «σωστού» φορολογικού εξαρτάται μεταξύ άλλων η εκταμίευση των υπολοίπων δόσεων, περίπου 9 δισ, εντός του πρώτου τριμήνου του 2013Η υλοποίηση των νόμων που πέρασαν από τη Βουλή ή μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο κοινωνικών εντάσεων. Ενδεικτικά, δικαστικοί και δικηγόροι παραμένουν σε κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ το ίδιο ενώ τα κοινωνικά μέτωπα σε πολλούς χώρους παραμένουν ανοικτάΗ ψήφιση από τη Βουλή, εντός των επόμενων μηνών, των διατάξεων που πέρασαν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ακόμη κι αν η επικείμενη έλευση των χρημάτων αμβλύνει τις αντιδράσεις των βουλευτών, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ενστάσεις που θα δοκιμάσουν την μικρή κυβερνητική πλειοψηφίαΗ διαχείριση της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συζητ
Keywords
Τυχαία Θέματα