Το κυπριακό αέριο αλλάζει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο

Μιλώντας στη γνωστή δεξαμενή σκέψης Brookings, στην Ουάσινγκτον, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ενώ τα πρώτα έσοδα, όπως είπε, αναμένονται στο τέλος της δεκαετίας.

Σημείωσε ακόμη ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ δεν αποκλείει αλλά διευκολύνει τη συνεργασία με τις άλλες γειτονικές χώρες στην ανατολική Μεσόγειο

και ότι η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή συγκρούσεων, αλλά ένα εργαλείο για την περιφερειακή ολοκλήρωση.

Ερωτηθείς σχετικά υπογράμμισε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους.

Για τα έσοδα που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι, επισήμανε ότι θα δοθούν μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού: «Μετά τη λύση, θα τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς μας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει παράνομα το 37% του κυπριακού εδάφους και οι διαιρέσεις είναι πάντα πηγή αστάθειας και συγκρούσεων.

Σήμερα ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Στην ατζέντα βρίσκεται το Κυπριακό, η πρόταση για την Αμμόχωστο, οι υδρογονάνθρακες και η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στη Συρία, καθώς και η επιθυμία της κυβέρνησης Αναστασιάδη να ενταχθεί η Κύπρος στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».

Κομβική η γεώτρηση «Αφροδίτη»

Από την πλευρά του ο κύπριος υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης όονισε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά κομβικό σημείο για τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας στον ενεργειακό τομέα και ευρύτερα για τις προοπτικές της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό, τα αποτελέσματα της γεώτρησης θα γνωστοποιηθούν 90 ημέρες μετά την έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης. Στη συνέχεια, θα είναι εφικτή η υπογραφή μακροχρόνιων συμβολαίων αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων, στο τέλος του 2014.

Ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι τα συμβόλαια θα μπορούν να τεθούν ως εγγύηση για να μπορέσει η Κύπρος να επανέλθει στις αγορές και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα