Το καρνέ της μίζας των εξοπλιστικών

Πρόκειται για τον Ελληνοελβετό τραπεζίτη Φάνη Λυγινό και τον αντιπρόεδρο της γερμανικής εταιρείας Wegmann Όλαφ Έσλερ, τα ονόματα των οποίων έπεσαν στο τραπέζι των ερευνών μετά την αποκαλυπτική απολογία του ήδη προφυλακισμένου πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων Αντώνη Κάντα.

Και οι δύο, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που έχουν στα χέρια τους οι Έλληνες ανακριτές, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τη ροή του μαύρου χρήματος που συνδέεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα και φέρονται να γνωρίζουν πολλά για κινήσεις και πρόσωπα-κλειδιά που βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο

της Δικαιοσύνης καθώς και άλλα που επί του παρόντος παραμένουν εκτός του … πεδίου βολής των δικαστών.

Ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα του αν δηλαδή θα αποφασίσουν να εμφανιστούν στους ανακριτές να απολογηθούν ή αν επιλέξουν στο δρόμο της φυγής μένει να απαντηθεί σήμερα , είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα δικαστήρια της Ευελπίδων, είτε μέσω της εκπροσώπησης από κάποιον δικηγόρο που θα μεταφέρει ως «άγγελος » το μήνυμα των κατηγορουμένων.

Όσοι γνωρίζουν πάλι πρόσωπα και πράγματα στοιχηματίζουν ότι πολύ δύσκολα, ειδικά ο κ. Λυγινός, θα αποφασίσει να εμφανιστεί και να λογοδοτήσει στους ανακριτές για όσα του καταλογίζονται, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως λόγω του κακουργηματικού χαρακτήρα της πράξεως που του αποδίδεται υπάρχει και το ενδεχόμενο , αν δεν πείσει τους δικαστές και τον εισαγγελέα, να βρεθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα τόνιζαν ότι πολύ δύσκολα ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος θα αποφασίσει να ανοίξει τα χαρτιά του και να αποκαλύψει όλα όσα πραγματικά γνωρίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λυγινός είχε κληθεί σε απολογία και στο πλαίσιο των ερευνών για τα μαύρα ταμεία της Siemens, αλλά τότε είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Ποινική μεταχείριση, που κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα επαναληφθεί με την εμφάνισή του στους ανακριτές στην Ευελπίδων.

Η στάση των δύο κατηγορουμένων μένει πια να αποτιμηθεί από τους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι σε περίπτωση που κάποιος από τους δύο εμπλεκόμενους δεν εμφανιστεί έχουν – με βάση την ελληνική δικονομία – δικαίωμα να ζητήσουν ακόμα και την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των δύο κατηγορουμένων, από τα χέρια των οποίων φέρεται να έχουν περάσει τεράστια χρηματικά ποσά.

Πάντως, αν κάποιος ή πολύ περισσότερο και οι δύο κάνουν την… έκπληξη και εμφανιστούν, τότε είναι βέβαιο ότι οι απολογίες τους μπορούν να δρομολογήσουν και νέες εξελίξεις στην πολυεπίπεδη δικαστική έρευνα για τα εξοπλιστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα