Το εκλογικό «μπαλάκι» στον Τσίπρα από Σαμαρά;

09:24 7/7/2014 - Πηγή: Matrix24

Σενάρια πρόωρων φθινοπωρινών εκλογών με πρωτοβουλία της κυβέρνησης διακινούνται εκ νέου στη δημοσιογραφική και πολιτική αγορά. Για την ακριβεία, «ξαναδιακινούνται» καθώς ποτέ δεν έπαψαν να παραμένουν μέσα στις επιλογές του Πρωθυπουργού.

Γιατί ναι μεν Σαμαράς και Βενιζέλος (σ.σ. κυρίως ο πρώτος) έχουν συμφωνήσει να προσπαθήσουν να εξαντλήσουν όσο περισσότερο από το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί

ανεξαρτήτως των συνθηκών.

Με άλλα λόγια, Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν πώς αν βρεθούν σε μία θέση όπου θα τους ζητούνται νέα μέτρα ή δεν θα τους επιτρέπεται να προχωρήσουν σε φορολογικές ελαφρύνσεις όπως επιθυμούν ενώ ταυτόχρονα η Ευρωζώνη θα καθυστερεί συνεχώς την απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, τα περιθώρια χειρισμών θα είναι ελάχιστα. Αν, μάλιστα, την ίδια περίοδο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα δύο κόμματα να υποχωρούν τότε η εκλογική επιλογή μπορεί να καταστεί μονόδρομος για τη δικομματική κυβέρνηση.

Αφού, βέβαια, πρώτα επιχειρηθεί να «εκτεθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της άρνησής του να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση για το χρέος και, φυσικά, να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Το σενάριο, φυσικά, είναι στη λογική της «αριστερής παρένθεσης» καθώς εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις από την ευρωζώνη ενώ, πολύ σύντομα, θα φανεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε όσα έχει εξαγγείλει προεκλογικά. Σε αυτή την περίπτωση, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εκτιμούν ότι θα έχουν, πολύ γρήγορα, την ευκαιρία για μία εκλογική ρεβάνς, χωρίς όμως να είναι καθόλου σίγουρο ότι θα είναι οι ίδιοι που θα την διεκδικήσουν...

Keywords
Τυχαία Θέματα