ΤΟ ΔΝΤ ΤΩΝ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ

Το ΔΝΤ αυξάνει τα εμφράγματα και σε συνδυασμό με την καθυστέρηση κλήσης του ΕΚΑΒ και άφιξης στο νοσοκομείο ο αριθμός των θανάτων από καρδιά ανεβαίνει.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Το ΔΝΤ βλάπτει σοβαρά την υγεία! Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία, αφού απ’ όποιες χώρες πέρασε τα εμφράγματα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαβήτη, Παραγόντων

Κινδύνου & Καρδιάς (ΕΔΙΠΑΚΚ), Στέφανο Φούσα και τον αντιπρόεδρο, Ανδρέα Μελιδώνη, «σε ό, τι αφορά την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες του κόσμου στις οποίες εφαρμόζεται, ή εφαρμόστηκε, η πολιτική «διάσωσης» του ΔΝΤ, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Εσθονία παρατηρείται ανησυχητική αύξηση του ποσοστού εμφραγμάτων, η οποία είναι απότοκη του φονικού συνδυασμού ύπαρξης των οργανικών παραγόντων κινδύνου και της ψυχολογικής καταρράκωσης που έχει επιφέρει στον πληθυσμό η έντονη οικονομική δυσπραγία από τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ».

Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν συνυπολογίσουμε ότι στη χώρα μας το 35,2% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι, ενώ το 22,5% παχύσαρκοι, καθώς και ότι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ανέρχονται σε ποσοστό 10% του συνολικού πληθυσμού.

Επιπλέον, το έμφραγμα του μυοκαρδίου παραμένει η κύρια αιτία θνητότητας, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν την ανάγκη άμεσης κλήσης για πρώτες βοήθειες και έγκαιρης άφιξης του ασθενούς στο νοσοκομείο, η οποία σήμερα κρίνεται χρονικά προβληματική, καθώς οι εμφραγματίες ή το περιβάλλον τους καθυστερούν αδικαιολόγητα να ειδοποιήσουν το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τον κ. Φούσα, ένας στους πέντε εμφραγματίες δεν προλαβαίνει να φτάσει εν ζωή στο νοσοκομείο. Είναι σημαντικό με την εμφάνιση του πόνου στο στήθος ο ασθενής να πάρει μία ασπιρίνη, να καλεί άμεσα το ΕΚΑΒ και να μεταφέρεται το συντομότερο δυνατό στο νοσοκομείο.

Η λήψη προληπτικών μέτρων για την ορθή αντιμετώπιση των οξέων καρδιαγγειακών συμβάντων κρίνεται λοιπόν απαραίτητη. Απαιτείται αλλαγή του τρόπου ζωής όλων μας, με την καταπολέμηση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος, όπως η υπέρταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι υψηλές τιμές χοληστερόλης στο αίμα και το άγχος, αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, αδήριτη ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα