ΤΟ ΔΝΤ ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΣΟΥΝΕΤΟΜΟ

Ένα από τα πλέον κλασσικά έργα για τον κώδικα τιμής των Ιαπώνων πολεμιστών είναι το Χαγκακούρε, η τέχνη του Σαμουράι. Στο τέλος του ενδέκατου και τελευταίου κεφαλαίου ο συγγραφέας του Γιαμαμότο Τσουνετόμο, με τίτλο: "Άδραξε το ξίφος που είναι αρκετά κοφτερό για να κόψει μια τρίχα στον αέρα", γράφει κάτι το οποίο Σαμαράς και Βενιζέλος θα προσπαθήσουν τον Σεπτέμβριο να το αντιγράψουν.

Και λέω το Σεπτέμβριο γιατί με την πρώτη σταγόνα της

βροχής θα σκοτωθεί, όπως εγκύρως προβλέπεται, και η καλοκαιρία στις σχέσεις με την τρόϊκα. Η ένταση στις σχέσεις, και ιδιαίτερα με το ΔΝΤ, θα προκύψει από τη διαφωνία στη λύση του προβλήματος της υπερχρέωσης όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά συνολικότερα του Νότου της Ευρώπης περιλαμβανομένης και της Γαλλίας.

Το ΔΝΤ πιθανότατα θα αποχωρήσει από το σχήμα της χρηματοδότησης και θα αντικατασταθεί από άλλον παγκόσμιο οργανισμό που θα είναι περισσότερον συμβατός, σε επίπεδο τεχνογνωσίας και κονδυλίων με τη νέα φάση, αυτή της ανάπτυξης, στην οποίαν θα επιδιωχθεί να μπει η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν θέλει να καταρρεύσει η ευρωζώνη.

Σχετική συζήτηση φαίνεται πως έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πρωτοστατεί στο σχέδιο αυτό έχοντας συμπαραστάτη και τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ. Εάν οι παρασκηνιακές συζητήσεις και οι διεργασίες που συντελούνται ευδοκιμήσουν, τότε, όπως θα έλεγαν και οι παλαιότεροι, "καλού κακού ψάξτε να βρείτε και τα εκλογικά σας βιβλιάρια".

Για σήμερα παραθέτω, εν είδει παραβολής, το κείμενο του Τσουνετόμο. Σε χρόνο μέλλοντα θα αναφερθώ πιο διεξοδικά και με λεπτομέρειες σε όσα σιγοκαίνε κάτω από το ευρωπαϊκό ηφαίστειο. Εξάλλου το Χαγκακούρε επί λέξει σημαίνει "κρυμμένος ανάμεσα στα φύλλα". Πάμε λοιπόν στη γιαπωνέζικη υπόδειξη που κλωθογυρίζει στο μυαλό των Σαμαρά και Βενιζέλου:

Αν δεν ορθώσεις αποφασιστικά το ανάστημά σου, δεν θα καταφέρεις τίποτα αξιόλογο. Είναι μεγάλη ντροπή να σου πάρει κάποιος το κεφάλι και να τελειώσει η ζωή σου με τον υπόκωφο γδούπο του. Ολόκληρη η ζωή του ανθρώπου είναι φευγαλέα σαν όνειρο, γι' αυτό πρέπει να δεις τα πράγματα ξεκάθαρα πριν πεθάνεις. Εντούτοις, σπάνια συναντάς ανθρώπους που σκέφτονται έτσι. Δεν έχει σημασία αν είσαι κοσμικός ή ιερωμένος: Αν δεις κάποιον να καθιστά εαυτόν χρήσιμο στον τόπο του, ως σύμβουλος ή πρεσβύτερος, ή αν δεις έναν μοναχό που έχει καταφέρει να αποκτήσει πιστούς οπαδούς σκέψου: "Αυτό το άτομο είναι άνθρωπος όπως κι εγώ -ούτε πνεύμα ούτε θεός. Άρα, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να είμαι κατώτερός του. Αν συναντήσω κάποιον που δεν μπορώ να τον ξεπεράσω, θα τερματίσω τη ζωή μου σκίζοντας την κοιλιά μου". Αν πάρεις αυτή την απόφαση και ορθώσεις το ανάστημά σου χωρίς να διστάσεις ούτε στιγμή, αμέσως θα βρεθείς ψηλότερα από αυτό το άτομο. Η ιδέα ότι γίνεσαι αξιόλογος μόνο αφού συσωρεύσεις μπόλικα προσόντα σε κάνει απλώς να χασομεράς από εδώ κι από εκεί. Αν εμφορείσαι από μια υψηλή σκέψη, τότε μπορείς να ορθώσεις το ανάστημά σου εδώ και τώρα. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου, παρόλο που έχεις πάρει την απόφασή σου και ορθώνεις το ανάστημά σου, δεν καταφέρνεις να ξεπεράσεις τα εμπόδια° παρότι έχεις τη θέληση, κάτι σε τραβάει προς τα πίσω και δεν μπορείς να πετύχεις το στόχο σου. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αντλείς τη δύναμη που χρειάζεσαι από σοφά λόγια όπως ετούτο: "Άδραξε το ξίφος που είναι αρκετά κοφτερό για να κόψει μια τρίχα στον αέρα και σάρωσε οτιδήποτε στέκει εμπόδιο στο δρόμο σου.

Δεν ξέρω αν οι Σαμαράς και Βενιζέλος χασομεράνε συσσωρεύοντας τα προαπαιτούμενα "προσόντα" ξέρω όμως πως ο Ρέντσι έχει μια "υψηλή σκέψη" που τη μοιράζεται με τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Κορυφής και τη μοιράστηκε πριν από τέσσερις ημέρες στη Φλωρεντία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επίσης, δεν ξέρω αν θα "ορθώσουν" το ανάστημά τους" ή τελικά θα τους καταβάλει ο φόβος ότι "δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια" ξέρω όμως πως θα το αποτολμούσε αν υπήρχε μια ομάδα "Γιαπωνέζων" όπως αυτή των Δημ. Γούναρη, Εμμ. Ρέπουλη, Στεφ. Δραγούμη, Πετρ. Πρωτοπαπαδάκη, Χαρ. Βοζίκη, Ανδρ. Παναγιωτόπουλο και Αποστ. Αλεξανδρή του 1906 και για την οποίαν έγραψα στις 24/3/2012...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Για να μην σας κουράζω ψάχνοντας το κείμενο, πατήστε εδώ για να το διαβάσετε.

Keywords
Τυχαία Θέματα