Το Δέλτα των κύκνων και των φλαμίνγκο…

Ένας μαγευτικός τόπος όπου βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη, όπως η Θρίτσα και η Αλάια, δύο ενδημικά είδη ψαριών που τα συναντάει κανείς μόνο στην λίμνη Βιστωνίδα. Συνολικά έχουν καταγραφεί 62 είδη ψαριών που ζουν σε γλυκό και αλμυρό νερό. Επίσης, έχουν καταγραφεί 260 είδη πουλιών, από τα οποία τα 9 είναι σπάνια ή απειλούμενα. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας έχει αναλάβει την προστασία αυτής της περιοχής. Συστάθηκε το 2003 με απόφαση των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Ανάπτυξης. Κύριος σκοπός της δημιουργίας του είναι η ανάδειξη και η προστασία του Εθνικού

Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ), ενός σημαντικού υγροτοπικού συστήματος, καθώς και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που ενδημούν και αναπαράγονται στην επικράτεια του.

Το ΕΠ ΑΜΑΘ είναι το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της χώρας με 22 λιμνοθάλασσες. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 900.000 στρεμμάτων και εκτείνεται από την ΠΕ Ροδόπης έως την ΠΕ Καβάλας, περιλαμβάνοντας τρεις από τους πιο σημαντικές υγροτοπικές περιοχές της Ελλάδας:

1. Η λίμνη Ισμαρίδα ή Μητρικού βρίσκεται στα δυτικά της ΠΕ Ροδόπης και είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στην Θράκη, με έκταση 3.200 στρ. και βάθος περίπου 1,5 μέτρα. Μαζί με τις λιμνοθάλασσες Έλος, Πτελέα, Αλυκή και Ξηρολίμνη αποτελούν ένα μοναδικό οικοσύστημα όπου μπορεί κανείς να συναντήσει ένα σημαντικό αριθμό σπάνιων ειδών πανίδας όπως τα Φοινικόπτερα (Phoenikopterus ruber) και οι Θαλασαετοί (Haliaetus albicilla) που φωλιάζουν στην ευρύτερη περιοχή.

2. Η λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα βρίσκεται στα νότια σύνορα των ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης. Έχει έκταση περίπου 45.000 στρέμματα και το μέσο βάθος της είναι 2-2,5 μέτρα. Η Βιστωνίδα στο βόρειο τμήμα της τροφοδοτείται με γλυκό νερό από τους ποταμούς Κόσυνθο, Κομψάτο και Ασπροπόταμο ενώ προχωρώντας προς τα νότια το νερό γίνεται υφάλμυρο λόγω των τριών καναλιών που την συνδέουν με την θάλασσα.

Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας μπορούμε να συναντήσουμε μια μεγάλη ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας. Από τους πιο σπάνιους κατοίκους της λίμνης είναι η Θρίτσα (Alosa vistonica) και η Αλάια (Alburnus vistonicus), δύο ενδημικά είδη ψαριών που τα συναντάει κανείς μόνο στην λίμνη Βιστωνίδα. Συνολικά έχουν καταγραφεί 62 είδη ψαριών που ζουν σε γλυκό και αλμυρό νερό. Φυσικά η Βιστωνίδα ξεχωρίζει και για την βιοποικιλότητα της ορνιθοπανίδας της. Συνολικά έχουν καταγραφεί 260 είδη πουλιών, από τα οποία τα 9 είναι σπάνια ή απειλούμενα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala), ο Θαλασσαετός (Haliaetus albicilla), η Κοκκινόχηνα (Branta ruficollis) κ.ά., τα οποία μπορεί να συναντήσει κανείς καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ενώ κάποια άλλα μόνο κατά τις μεταναστευτικές τους περιόδους.

3. Το Δέλτα του Νέστου έχει συνολική έκταση περίπου 550.000 στρέμματα. Η αρχή του τοποθετείται στην έξοδό του από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης (Στενά Νέστου) στο ύψος των Τοξοτών και εκτείνεται ως το Θρακικό Πέλαγος. Οι 7 λιμνοθάλασσες, οι καλαμιώνες, οι αμμοθίνες, το παραποτάμιο δάσος, οι εκτάσεις που κατακλύζονται από θαλασσινό νερό συνθέτουν ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδος και της Ευρώπης αλλά και ένα μοναδικό μωσαϊκό όπου ζει ένα μεγάλος αριθμός ειδών πανίδας.

Από τα πιο σημαντικά είδη της περιοχής είναι ο Κολχικός Φασιανός (Phasianus colchicus), ο μοναδικός μη εκτρεφόμενος πληθυσμός σε όλη την Ευρώπη που ζει στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου (Μεγάλο Δάσος ή Κοτζά Ορμάν) και η Αγκαθοκαλημάνα (Vanellus spinosus) που αναπαράγεται στις αμμοθίνες κοντά στην θάλασσα και στην περιοχή έχει παρατηρηθεί ένας από τους πιο σημαντικούς πληθυσμούς του είδους στην Ευρώπη. Επίσης σημαντικός είναι και ο αριθμός των Τσακαλιών (Canis aureus) που ζουν και αναπαράγονται στο Δέλτα του Νέστου. Το ΕΠ ΑΜΑΘ είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του εύκολα προσβάσιμο στους επισκέπτες που θα ήθελαν να βιώσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία αλλά και να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά την σπάνια πανίδα και χλωρίδα του.

Για να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή μπορεί να απευθυνθεί στα δύο Κέντρα Πληροφόρησης (ΚΠ) που λειτουργούν στο ΕΠ ΑΜΑΘ. Εκεί μπορεί να γίνει αρχικά μια ενημέρωση στον εκθεσιακό χώρο των Κ.Π., καθώς και προβολή βίντεο και στην συνέχεια να γίνει ξενάγηση στον υγρότοπο, με ταυτόχρονη παρατήρηση κυρίως των πουλιών, με τα τηλεσκόπια που διαθέτει ο Φορέας. Ειδικά για σχολεία ή διάφορες ομάδες παιδιών μπορούν να πραγματοποιηθούν και δράσεις όπως κατασκευές, περιβαλλοντικά παιχνίδια στο πεδίο κ.α.

Τα Κ.Π. που λειτουργούν είναι:

1. Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας-Ισμαρίδας

τηλ.25410.96646

e-mail: [email protected]

2. Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου

Τηλ.25910.51831

e-mail: [email protected]

Τελευταία ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υλοποιεί διάφορα προγράμματα εθελοντισμού και προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να συμμετάσχει ενεργά, και να γευτεί τις ανεπανάληπτες εμπειρίες που μόνο όσοι έρχονται σε επαφή με την φύση γνωρίζουν….. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΦΔ: www.epamath.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα