Το (χαμένο) στοίχημα του Χόκινγκ

Ο διάσημος Bρετανός κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση στο Λονδίνο ότι η Φυσική θα ήταν «πολύ πιο ενδιαφέρουσα», αν οι επιστήμονες του CERN τελικά δεν είχαν καταφέρει να βρουν το σωματίδιο του Χιγκς. Τελικά όμως το μποζόνιο βρέθηκε και ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς (μαζί με τον Βέλγο Φρανσουά Ενγκλέρ) τιμήθηκαν με το φετινό Νομπέλ Φυσικής.

«Συγχαρητήρια

και στους δύο, αλλά η ανακάλυψη του νέου σωματιδίου είχε προσωπικό κόστος για μένα. Αυτό το Νομπέλ μού κόστισε 100 δολάρια», είπε ο Χόκινγκ. Όπως ανέφερε, η προσδοκία του πλέον είναι ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ανακάλυψη στο CERN νέων στοιχείων υπέρ της «θεωρίας του παντός» ή Θεωρίας-Μ, που εξηγεί καθολικά τη φύση του σύμπαντος, ενοποιώντας επιτέλους και τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις (ισχυρή και ασθενή πυρηνική δύναμη, ηλεκτρομαγνητισμό, βαρύτητα). Στη ουσία ο κεντρικός στόχος είναι το «πάντρεμα» της βαρύτητας (της πολύ μεγάλης κλίμακας στη φύση) με την κβαντομηχανική (την πολύ μικρή κλίμακα).

Ο Χόκινγκ παραδέχτηκε τη μανία του με τα τυχερά παιγνίδια από μικρό παιδί. «Σε όλη μου τη ζωή είχα ένα τέτοιο πρόβλημα με στοιχήματα και συναφή», όπως είπε. Πριν μερικά χρόνια, είχε αναγνωρίσει ότι είχε χάσει άλλο ένα επιστημονικό στοίχημα, το οποίο είχε βάλει με τον συνάδελφο του Τζον Πρέσκιλ του πανεπιστημίου Caltech, για το κατά πόσο οι πληροφορίες που πέφτουν μέσα μια μαύρη τρύπα, καταστρέφονται τελείως και χάνονται.

Μετά από 30 χρόνια διαμάχης πάνω στο λεγόμενο «παράδοξο της πληροφορίας», ο Χόκινγκ παραδέχτηκε ότι η πληροφορία δεν χάνεται μέσα στις μαύρες τρύπες, αλλά ούτε και μπορεί να επιστρέψει με κάποιο κατανοητό και χρήσιμο τρόπο. Όπως είπε, η προηγούμενη θεωρία του ήταν το μεγαλύτερο επιστημονικό λάθος του μέχρι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα