ΤΟ «ΜΠΑΛΑΚΙ» ΤΩΡΑ, ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

08:15 6/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα αποφασίσουν το τελικό μείγμα των μέτρων ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων. Συναντώνται σήμερα και αύριο για αποκρατικοποιήσεις, συγχωνεύσεις νομοθετικό έργο.


Στο γήπεδο των τριών πολιτικών αρχηγών περνά πλέον η απόφαση για το τελικό μείγμα των μέτρων που θα περιλαμβάνει το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη αλλά και για την θετική έκβαση της προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης.

Μετά την

αποδοτική συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους εναλλακτικά σενάρια, τα όποια όμως όλα έχουν ως άθροισμα 11,6 δισεκατομμύρια, όσα δηλαδή απαιτούνται από την τρόικα βάσει των συμφωνιών. Οι τρεις αρχηγοί, πιθανά μετά το δεκαπενταύγουστο θα κληθούν να αποφασίσουν για το πού ακριβώς θα πέσει το μαχαίρι. Στα επιδόματα ή τις συντάξεις. Κι αν είναι στις συντάξεις θα είναι για όλες, αλλά με χαμηλότερο ποσοστό μείωσης, ή για ποσά άνω των 1.200 ευρώ, οπότε και οι περικοπές θα πρέπει να είναι υψηλότερες.

Οι κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης προγραμματίζεται να συναντηθούν σήμερα στις 16:00 το απόγευμα και την Τρίτη στις 18:00 με αντικείμενο την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των συγχωνεύσεων – καταργήσεων υπηρεσιών του δημοσίου, τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, με έμφαση στην κάλυψη σωρείας μνημονιακών εκκρεμοτήτων. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα του νέου πακέτου μέτρων, αφού θα υπάρξει ενημέρωση για όσα διημείφθησαν εχθές, μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας αλλά και μία πρώτη ανασκόπηση των εναλλακτικών σεναρίων.

Η τελική συμφωνία, παρά την επικράτηση της γραμμής ΣαμαράΣτουρνάρα για πλήρη ικανοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων, δεν αναμένεται να είναι εύκολη, καθώς ο μεν Φώτης Κουβέλης έχει να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις από το εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σαφές ότι, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, λειτουργεί ως «απασφαλισμένη χειροβομβίδα», χωρίς κάποιος να μπορεί να προεξοφλήσει τη διάρκεια που θα έχει η στήριξη που παρείχε την προηγούμενη εβδομάδα προς την κυβέρνηση. Την τελική απόφαση των αρχηγών δεν αποκλείεται να δυσχεράνει το, πολύ πιθανό, ενδεχόμενο η τρόικα να διαφωνήσει με τα ισοδύναμα για τη διατήρηση των ειδικών μισθολογίων – όπως επεδίωκαν οι τρεις αρχηγοί – και, κυρίως, με την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε πολλές δόσεις, γεγονός που είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και κλυδωνισμούς στο εσωτερικό των κομμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα