ΤΟ «GOOD MORNING PARADISE» ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΜΠΙΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ ή ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο εξαιρετικός ηθοποιός, που, ιδία βουλήσει, εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο, σε συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα", πριν τρία χρόνια, είχε πει πως "η Ελληνική Ιστορία είναι κάτι στο οποίο οφείλει να υποκλίνεται όλη η ανθρωπότητα".

Και συμπλήρωνε: "Μπορεί η οικονομία σας να πηγαίνει κατά διαόλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ανίσχυροι. Τα οικονομικά δεδομένα διαρκώς αλλάζουν σε Ευρώπη και Αμερική για όλους. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η κληρονομιά, η ταυτότητά σας. Ο Παρθενώνας δεν φεύγει

από την Αθήνα. Είναι εκεί για να υπενθυμίζει ότι η πρόοδος και η ακμή μπορεί να επιστρέψουν. Εγώ τώρα στην Αγγλία, για παράδειγμα, δεν πήγα πουθενά. Ηρθα για την προώθηση της ταινίας και θα φύγω. Τι να δω, το παλάτι του Μπάκιγχαμ; Δεν με νοιάζει. Οπως κι αν πάω στη Γερμανία, δεν με ενδιαφέρει το Τείχος του Βερολίνου, το οποίο δεν αποτελεί σύμβολο ευημερίας αλλά το αντίθετο. Ωστόσο τη Δήλο, τον Παρθενώνα και τις Μυκήνες δεν μπορείς να τα αγνοήσεις".

Όπως δεν μπορείς να αγνοήσεις τη Σπάρτη, τη Θήβα, την Ελευσίνα, την Κρήτη, τον Όλυμπο, τους Δελφούς, την Πέλλα, τη Θράκη. Κάθε σπιθαμή τούτης της χώρας είναι βουτηγμένη στην ιστορία, τους μύθους και τους θρύλους με την οποίαν είναι ζυμωμένη η ανθρωπότητα.

Σε κάθε πέτρα της είναι χαραγμένο το DNA του παγκόσμιου πολιτισμού. Στο μικρό τούτο ακρωτήρι της Μεσογείου έζησαν οι μεγαλύτερες μορφές που όρισαν τη μοίρα του σύγχρονου κόσμου και τις οποίες, ακόμη και να θέλει κάποιος δεν μπορεί να τις αγνοήσει.

Εδώ συναντάμε τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, τον Θουκιδίδη, τον Πυθαγόρα, τον Ιπποκράτη, τον Ευκλείδη, τον Όμηρο, τον Σόλωνα, τον Σοφοκλή, τον Αισχύλο, τον Ευριπίδη, τον Δημοσθένη τον Φειδία, τον Πραξιτέλη, τον Περικλή, τον Μέγα Αλέξανδρο. Και πολλούς άλλους, που όλοι τους γνωρίζουν και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

Όπως δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς πως εδώ είναι η μήτρα των επιστημών, των τεχνών, της φιλοσοφίας, της ποίησης, της γλυπτικής, της μουσικής, του θεάτρου, της ρητορικής, της ίδιας της Δημοκρατίας. Εδώ έκαναν τα κατορθώματά τους ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας, ο Προμηθέας. Το ξέρουν όλοι.

Κανείς δεν αγνοεί πως εδώ κατοικούσαν οι θεοί του αρχαίου κόσμου, ο Ζεύς, η Αφροδίτη, ο Απόλλωνας, ο Ερμής, ο Άρης. Εδώ ήταν το βασίλειο του ηγεμόνα των θαλασσών, του Ποσειδώνα, και του άρχοντα του Κάτω Κόσμου, του Πλούτωνα. Τα ονόματα αυτών έχουν οι πλανήτες του σύμπαντος.

Από 'δώ ξεκίνησε ο αποικισμός της Ιωνίας, της Μαύρης Θάλασσας, της Κάτω Ιταλίας, της Βόρειας Αφρικής. Από το Βόλο ξεκίνησε η Αργοναυτική εκστρατεία για το χρυσόμαλλο δέρας. Από την Εύβοια ξεκίνησαν τα καράβια των Ελλήνων για να κατακτήσουν την Τροία. Εδώ, στο Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα, σταμάτησαν οι Πέρσες και σώθηκε η Δύση από τους βαρβάρους της Ανατολής. Οι Μεγαρείς έφτιαξαν το Βυζάντιο. Οι Φωκαείς τη Μασσαλία. Οι Δωριείς, οι Αχαιοί, οι Ίωνες σε τούτα τα χώματα όργωσαν και έσπειραν μαζί με τους πολέμους και τον πολιτισμό.

Η Κνωσσός, η Φαιστός, ο Μινωϊκός Πολιτισμός, η Γραμμική Γραφή Β', κομμάτια της ιστορίας αυτής της χώρας είναι. Από τα βουνά τούτου του τόπου πέταξαν οι πρώτοι άνθρωποι, ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος, στον ουρανό. Εδώ πρωτόπαιξε τη λύρα του και τραγούδησε ο Ορφέας.

Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη. Εδώ γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εδώ, εδώ, εδώ... Χωρίς την αρχαία Ελλάδα δεν υπάρχει σύγχρονος κόσμος. Από 'δω δανείστηκαν τις περισσότερες λέξεις τους οι άλλες γλώσσες για να μπορούν να επικοινωνούν οι άνθρωποι στη Δύση. Ο Χριστός γεννήθηκε στην Ιουδαία, αλλά μέσω της συγγραφής των Ευαγγελίων στην ελληνική γλώσσα κατάφερε να επικρατήσει σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Ναι, τούτη τη χώρα δεν μπορείς να την αγνοήσεις. Ακόμη κι αν οι σημερινοί κάτοικοί της δεν τιμούν το όνομά της, τους προγόνους της και την Ιστορία της δεν μπορείς να την προσπεράσεις. Δεν μπορείς να μην την σεβαστείς ακόμη κι αν οικονομικά και πολιτικά είναι ανυπόληπτη.

Δεν μπορείς να αγνοήσεις ότι, βγαλμένη απ' τα κόκαλα, επιβίωσε στο διάβα των αιώνων. Σε χρόνους δίσεκτους και σκοτεινούς στάθηκε όρθια. Και παρότι πολλοί, με πρώτους τους ίδιους τους Έληνες, προσπαθούν να την ξεγράψουν, συνεχίζει να αντιστέκεται. Τρώει απ' τις σάρκες της, αναγεννάται απ' την τέφρα της αλλά συνεχίζει.

Και σαν ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας τη μέρα που ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έφευγε από τη ζωή η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη της Μακεδονίας έφερνε στο φως ένα νέο κομμάτι θησαυρού της αρχαίας Ελλάδας. Θαρρείς και ήθελε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στον εξαιρετικό ηθοποιό και άνθρωπο για τη δήλωσή του ότι την Ελλάδα δεν μπορείς να την αγνοήσεις.

Θαρρείς και τα σπλάγχνα της Μακεδονίας ήθελαν να συμφωνήσουν μαζί του πως μπορεί η οικονομία μας να πηγαίνει κατά διαόλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε ανίσχυροι. Η κληρονομιά μας είναι εδώ. Και περιμένει να την κάνουμε πρόσοδο για το παρόν και το μέλλον. Για να επιστρέψει η ακμή και η πρόοδος.

Αυτό οι ξένοι, οι τροϊκανοί, οι Γερμανοί δεν μπορούν, όπως είπε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, να το αγνοήσουν. Το ξέρουν. Εμείς, οι νεοέλληνες, δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία και για λόγους που δεν είναι του παρόντος σημειώματος.

Προσώρας, ας κρατήσουμε μια άλλη δήλωση του Ρόμπιν Γουίλιαμς: "Μας εχει δοθεί μια μικρή σπίθα τρέλας. Δεν πρέπει να την χάσουμε". Κρίμα, που ο Ρόμπιν δεν φρόντισε να κάνει το ίδιο για τον εαυτό του. Ελπίζω πάντως ο Θεός να τον ανταμείψει και να του αναθέσει κάθε μέρα να ξυπνάει τους ανθρώπους, εκεί που πάει, με τη φράση Good morning Paradise...

Keywords
Τυχαία Θέματα