Το 107 άρθρο του Συντάγματος και οι εφοπλιστές

Όλοι οι πολίτες επιζητούν και απαιτούν την εφαρμογή του Συντάγματος. Άλλωστε το 120 άρθρο του Συντάγματος – που είναι το ίδιο με το άρθρο 114 του Συντάγματος που ίσχυε πριν από την Δικτατορία του 1967 – αναφέρει ότι η “εφαρμογή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων”. Οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν με έκπληξη την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών και τα δελτία που λένε ότι υπεγράφη μεταξύ του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

κ. Θεόδωρου Βενιάμη, ως εκπροσώπου της Ελληνικής Ναυτιλιακής Κοινότητας, παρουσία των Υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Συνυποσχετικό Σύμφωνο Οικειοθελούς Προσφοράς προς το Ελληνικό Δημόσιο. Με άλλα λόγια το Σύμφωνο αυτό προβλέπει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές “οικειοθελώς” θα προσφέρουν περισσότερους φόρους στον κρατικό προϋπολογισμό. Εφέτος θα καταβάλλουν επιπλέον 75 εκατ. Ευρώ και του χρόνου 140 εκατ. Ευρώ.

Ευλόγως θα πείτε και εσείς ότι θα θέλατε να υπογράψετε σχετικό υποσχετικό με την κυβέρνηση ή με την Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία για το πόσο θα πληρώνεται ετησίως στην Εφορία και οι υποχρεώσεις σας θα σταματήσουν σε αυτή και μόνη την απαίτηση. Μα δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το δικαίωμα της καταβολής περιορισμένου φόρου το έχουν στην Ελλάδα μόνο οι εφοπλιστές. Αλλά, πάλι θα αναρωτηθείτε για ποιο λόγο γίνεται όλο αυτό το σκηνικό και υπογράφουν πρωτόκολλα τιμής. Το μυστικό, είναι ότι οι εφοπλιστές κατοχυρώνονται από 107 άρθρο του Συντάγματος, που ουσιαστικά προστατεύει τα κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό και λειτουργούν με εταιρείες ειδικής νομοθεσίας. Ενώ όλους μας, δεν μας προστατεύει ούτε το σύνολο των άρθρων του Συντάγματος, παρά μόνο αν υπερασπισθούμε τα δικαιώματα μας, όπως λέει και το τελευταίο άρθρο.

Τι λέει λοιπόν το άρθρο 107 του Συντάγματος; “ 1.H πριν από την 21 Aπριλίου 1967 νομοθεσία με αυξημένη τυπική ισχύ για την προστασία κεφαλαίων εξωτερικού διατηρεί την αυξημένη τυπική ισχύ που είχε και εφαρμόζεται και στα κεφάλαια που θα εισάγονται στο εξής. Tην ίδια ισχύ έχουν και οι διατάξεις των Kεφαλαίων A΄ έως και Δ΄ του τμήματος A΄ του νόμου 27/75 «περί φορολογίας πλοίων, επιβολής εισφοράς προς ανάπτυξιν της εμπορικής ναυτιλίας, εγκαταστάσεως αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων».

2. Nόμος, που εκδίδεται μία φορά μόνο μέσα σε τρεις μήνες από την ισχύ του Συντάγματος, ορίζει τους όρους και τη διαδικασία για την αναθεώρηση ή λύση των εγκριτικών διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν με οποιονδήποτε τύπο κατ’ εφαρμογήν του νομοθετικού διατάγματος 2687/1953 ή των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από 21 Aπριλίου 1967 έως 23 Iουλίου 1974 για επενδύσεις κεφαλαίων εξωτερικού, με εξαίρεση εκείνες που αφορούν τη νηολόγηση πλοίων με ελληνική σημαία”.

Για να εξηγήσουμε ποιο απλά: Οι Έλληνες εφοπλιστές πληρώνουν φόρο με βάση το τονάζ και όχι με βάση τα κέρδη τους, ενώ το πόσο θα εισπράττει το κράτος από την φορολογία των πλοίων καθορίζεται με χαμηλούς συντελεστές.

Πάλι, θα αναρωτηθείτε. Πόσο πληρώνουν ετησίως οι εφοπλιστές; Σαφώς λιγότερα από ότι συμμετέχουν στην εθνική φορολογία οι 18.000 Έλληνες εφοπλιστές. Μέχρι τώρα πλήρωναν κάθε χρόνο 14 εκατ. Ευρώ!

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι “μέχρι σήμερα, ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών που συμμετέχουν στη διαδικασία οικειοθελούς προσφοράς ανέρχεται σε 441 με συνολικό αριθμό πλοίων 2769. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πλοίων, που δηλώθηκε εκ μέρους των ναυτιλιακών εταιρειών, στο πλαίσιο της παραπάνω προσφοράς, προσεγγίζει το 90% του συνόλου των πλοίων που φέρουν Ελληνική σημαία, ενώ αναφορικά με τα πλοία ξένης σημαίας το ποσοστό αυτό αγγίζει το 65%”. Δηλαδή, πάνω από 1.500 πλοία δεν συμμετέχουν στην οικειοθελή φορολογία και αυτό σημαίνει πολλά. Αυτά τα πλοία δεν έχουν ούτε ελληνική σημαία και τα περισσότερα από αυτά ούτε ένα Έλληνα ναυτικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι “ήδη από τον Οκτώβριο του 2012 στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013 – 2016 είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την ποντοπόρο ναυτιλία από τα 14 περίπου εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα 140 εκατομμύρια για την περίοδο 2013 – 2016, ένα ποσό που είναι σκανδαλωδώς μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Έλληνες ναυτικοί καταβάλλουν για φόρους περίπου 57 εκ. ευρώ (ή 228 εκ. ευρώ την τετραετία)”.

Μέχρι τώρα δηλαδή, για κάθε ένα ευρώ φορολογία που πλήρωναν κάθε έτος οι Έλληνες εφοπλιστές, οι Έλληνες ναυτικοί πλήρωναν τέσσερα ευρώ! Μετά το συμφωνητικό, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εισπράξει τα δεκαπλάσια από τους εφοπλιστές μέχρι το 2016 και η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία…

Keywords
Τυχαία Θέματα