ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

12:40 3/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Ένα 24ωρο θα έχουν οι διοικήσεις των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών προκειμένου να αποφασίσουν επί μιας δέσμης μέτρων για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που θα λάβουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αύριο Τρίτη το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα στείλει στους 17 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών

της Ευρωζώνης έναν κατάλογο με δυνητικές επιλογές όσον αφορά το νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων από τη Φρανκφούρτη. Οι διοικητές θα έχουν ένα 24ωρο για να εξετάσουν αυτές τις επιλογές, καθώς την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Αυτό αναφέρει σήμερα, σε δημοσίευμά του το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας. Ο

Την Πέμπτη, που θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του προέδρου της Μάριο Ντράγκι) η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα ταξιδεύει στη Μαδρίτη, όπου θα έχει συζητήσεις με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Οι δυνητικές επιλογές που εξετάζονται από την ΕΚΤ περιλαμβάνουν τη θέσπιση πλαφόν για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και στόχους για τα spreads (τις διαφορές) τους σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται και η δυνατότητα αγοράς από τη Φρανκφούρτη, μια σειρά στοιχείων ενεργητικού και όχι μόνο κρατικών ομολόγων.

Η έλλειψη μίας σαφούς προτίμησης (από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ) για τη μορφή της παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας, η πολυπλοκότητα του θέματος και η έλλειψη χρόνου αυξάνουν τον κίνδυνο ότι ο κ. Ντράγκι δεν θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με οικονομολόγους της γερμανικής τράπεζας Commerzbank και της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase, αναφέρει το Bloomberg.

Δεν αποκλείεται πάντως,  η ΕΚΤ να μην αποκαλύψει  λεπτομέρειες του προγράμματος μέχρι την απόφαση στις 12 Σεπτεμβρίου του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Keywords
Τυχαία Θέματα