Την …μπάλα στην εξέδρα έριξε ο Βενιζέλος

11:23 9/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Έκανε λόγο για την «διατύπωση του αντονοήτου», όταν λένε πως χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση. «Αυτή η διατύπωση του αυτονόητου ενόχλησε εκ δεξιών, εξ αριστερών και εκ των ένδων», είπε, αφήνοντας αιχμές μεταξύ άλλων και για τα στελέχη του κόμματός του.

Απαντώντας, έκανε λόγο για «τζάμπα μάγκες» που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες εκδοχές :

• Αυτοί που εκτιμούν τη στάση του ΠΑΣΟΚ, καταλαβαίνουν πως καλά κάνει και στηρίζει την κυβέρνηση,

αλλά λένε «εμείς θα ψηφίσουμε τη ΝΔ για να μην είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε, σημειώνοντας με νόημα «ωραία λογική»…

• Αυτοί που θέλουν την σταθερότητα, αλλά ψηφίζουν χαλαρά, ανανεωτικά και όχι την Ελιά, γιατί αυτό είναι … “come il faux” όπως είπε, βάζοντας εμμέσως στο στόχαστρο τη ΔΗΜΑΡ, χωρίς πάντως να την κατονομάσει.

• Αυτοί που λένε «είμαστε ΠΑΣΟΚ αλλά δεν γουστάρουμε τον Βενιζέλο», είπε, αναρωτώμενος τι εννοούν. Αν μιλούν για άλλα πρόσωπα που θα ασκήσουν την ίδια πολιτική ή αλλαγή πολιτικής που θα καταστήσει το ΠΑΣΟΚ «ταπεινωμένη ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε, απαντώντας έτσι στο εσωτερικό του κόμματός του και όσους θέτουν ζήτημα ηγεσίας για την επαύριο των εκλογών.

Επαναλαμβάνοντας ότι το δίλημμα αποτυπώνει την πραγματικότητα, υποστήριξε ότι ουδέποτε μίλησε για νούμερα και ποσοστά, αλλά για την αίσθηση που θα αφήσει το αποτέλεσμα. Το ίδιο είπε και για τις άλλες δύο εκδοχές επί των οποίων του ασκείται κριτική. «Δεν μίλησα για αποχώρηση από την κυβέρνηση. Δεν είναι κυβέρνηση της ΝΔ για να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ», είπε, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση συντίθεται από τα δύο μέρη και πως ήταν το ΠΑΣΟΚ που στις εκλογές του 2012 είχε κατέβει με σύνθημα μία κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, και πως ήθελαν και τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν σοβαρός και υπεύθυνος. Χαρακτήρισε τέλος αστεία τυχόν αποχώρηση των υπουργών του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως δεν θα είχε νόημα να …σέρνεται η δημοκρατική παράταξη στο κοινοβούλιο, στηρίζοντας μία δεξιά κυβέρνηση.

«Χρειάζεται εθνική ενότητα, συναίνεση, συστράτευση», είπε, υποστηρίζοντας ότι και πάλι θα έπρεπε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, με πρώτη προτίμηση του ΠΑΣΟΚ αυτή που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα και δεύτερη αυτή που θα έχει υπεύθυνο χαρακτήρα. «Αλλά πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει άλλη λύση; Για παράδειγμα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένου ή αυτοδυναμία της ΝΔ;», ρώτησε, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση που διαχειρίζεται τόσο σοβαρά πράγματα και να αμφισβητείται τόσο από άλλους όσο και στο εσωτερικό της…

«Σας ευχαριστώ, σας τιμώ, αλλά πρωτίστως σας αγαπώ», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Βενιζέλος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού όπως σημείωσε το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα υφίσταται ραπίσματα, παρότι επί 40 χρόνια είχε συνηθίσει να εισπράττει την αγάπη του κόσμου. «Βλέποντας τα επιμέρους προβλήματα οι αντίπαλοί μας και ορισμένοι αναλυτές δεν κατάλαβαν πως ό,τι κάνουμε εδώ και τέσσερα χρόνια είναι ό,τι πιο συμβατικό», είπε, στέλνοντας νέο μήνυμα σε όσους μιλούν για αμφισβήτησή του την επομένη των εκλογών. «Στις εκλογές κρινόμαστε όλοι», είπε με νόημα, «γυρίζοντάς το» και μιλώντας για την στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την κατάσταση της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «ικανά και καταξιωμένα πρόσωπα» που κατεβαίνουν στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης με το ‘χρώμα’ της παράταξης και για «42 ελκυστικά, ανατρεπτικά και υπεύθυνα» στελέχη της Ελιάς που διεκδικούν θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο. Εξού και κάλεσε σε συστράτευση και αγώνα όλα τα στελέχη στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Κυρίως όμως τους βουλευτές, των οποίων τη συμμετοχή χαρακτήρισε καθοριστική. «Θα σας παρακαλούσα όμως, χωρίς αυτοσχεδιασμούς στον πολιτικό λόγο», είπε, μη κρύβοντας την ενόχλησή του από την πολυγλωσσία στο εσωτερικό του κόμματος και ζητώντας «εθνική και παραταξιακή διάταξη μάχης, με ενότητα λόγου»…

Κατά τα λοιπά, ο κ.Βενιζέλος επανέλαβε τα περί βιωσιμότητας του χρέους και παρουσίασε παραδείγματα όσων έχει πετύχει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση και ως εταίρος της σημερινής κυβέρνησης. Προανήγγειλε δε, την παρουσίαση σχεδίου με αιχμή την απασχόληση, για μετά τις εκλογές και μετά το μνημόνιο. Επανέλαβε τέλος ότι δεν θα ληφθούν –γιατί δεν χρειάζονται- νέα μέτρα, προειδοποιώντας όσους τα προαναγγέλλουν, ότι θα χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα