Τι θα απαιτήσει η τρόικα με την επιστροφή της στην Αθήνα

08:46 7/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα ξεκινά στα μέσα Ιανουαρίου… με όχι και τόσο καλούς οιωνούς: Οι φράσεις που χρησιμοποιεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel για να περιγράψει την κατάσταση στην Ελλάδα και ενώ η Κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει την Προεδρία για να

διευθετήσει τις όποιες διαφορές με τους πιστωτές -ει δυνατόν και- σε πολιτικό επίπεδο, μάλλον δείχνουν πως τελικά η τρόικα μάλλον θα διατηρήσει την άκαμπτη στάση της απέναντι στην Αθήνα…

Ενδεικτικό είναι ότι το περιοδικό ουσιαστικά επιχειρεί να αποδομήσει κάθε όπλο που διαθέτει η ελληνική πλευρά σε αυτό τον κύκλο διαπραγμάτευσης: Όπως επισημαίνει παράγοντες των Βρυξελλών εκτιμούν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί από το 2015 ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας 8 έως 10 δισ. ευρώ. «Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται με αυτοπεποίθηση μία προεδρία ‘της ελπίδας’, μιλώντας φυσικά για τη χώρα του, η οποία φέρει μαζί της για το διάστημα της εξάμηνης προεδρίας έναν θετικό απολογισμό».

Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό, οι «θετικοί απολογισμοί» από ελληνικής πλευράς «εξυπηρετούν τις περισσότερες φορές ως πάτημα για την επόμενη διεκδίκηση –αυτή τη φορά μίας δεύτερης απομείωσης χρέους». Οι αρθρογράφοι του Spiegel πιστώνουν στην Ελλάδα τη βελτίωση ορισμένων οικονομικών δεικτών, ωστόσο αποφαίνονται ότι «πίσω από αυτούς τους αριθμούς η Ελλάδα παραμένει αυτό που ήταν: μία χώρα χωρίς κράτος, τουλάχιστον χωρίς αποτελεσματικό κράτος».

Έτσι και αλλιώς πάντως η ελληνική πλευρά αναμένει από την τρόικα στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης να κρατήσει σκληρή στάση τόσο λόγω των νομοθετικών πρωτοβουλιών που πήρε η κυβέρνηση χωρίς τη συμφωνία των εταίρων και επιπλέον λόγω του ότι δεν θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μέχρι τις ευρωεκλογές.

Ουσιαστικά τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι, θα έχουν να κάνουν, με:

Συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017Ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέαΔεύτερο κύμα διαθεσιμότηταςΔεύτερο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο

Οι πιστωτές οριοθετούν το κενό του 2014 στο 1,2 δισ. ευρώ και του 2015 σε πάνω από 3 δισ. ευρώ. Πάντως η ελληνική πλευρά έχει διαφορετική άποψη, καθώς για το 2014 συγκεκριμένα, η Τρόικα εκτιμά ότι θα υπάρξουν δύο «μαύρες τρύπες»: Μια ύψους 315 εκατ. ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από τον οποίο εκτιμούν ότι οι εισπράξεις θα είναι αρκετά χαμηλότερες από αυτές που υπολογίζει η ελληνική πλευρά και μια δεύτερη από την παραμονή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, ένα μέτρο το οποίο σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών θα δημιουργήσει τρύπα 300 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ δεν αποδέχεται αυτά τα δύο «κενά».

Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης θα κριθεί η δόση των 3,1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και δύο δόσεις συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα