Τι λέει το ΠΑΣΟΚ για τρόικα, Δημόσιο και Τράπεζες

Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. «Είναι ζωτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία, την εσωτερική ψυχολογία και τη διεθνή εικόνα της χώρας να μην επαναλαμβάνεται με αφορμή κάθε επίσκεψη της τρόικας, το σκηνικό της αβεβαιότητας», λένε.

Στον απόηχο δε της κυπριακής εμπειρίας, αλλά και δεδομένης της νευρικότητας στην Ευρώπη, η Ιπποκράτους εκτιμά ως επιτακτική ανάγκη για την

Ελλάδα να αξιοποιήσει στο έπακρο το γεγονός ότι διαθέτει ένα πλήρες πρόγραμμα «παλαιού» (προ Κυπριακού) τύπου με δάνειο συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ μέσα από το οποίο γίνεται και η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Όσον αφορά στη Δημόσια Διοίκηση, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι τα σχετικά ζητήματα θα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα το αργότερο ως την Κυριακή. Λαμβάνοντας υπόψη την αποδοχή εκ μέρους της τρόικα του κανόνα 1:1 για τις πειθαρχικού χαρακτήρα απολύσεις, συμπεραίνουν ότι προσδίδει και αυτή διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά χαρακτηριστικά στην όλη παρέμβαση.

Αυτό στο οποίο επιμένουν στο ΠΑΣΟΚ πάντως είναι η ανάγκη να μην ληφθούν νέα μέτρα και δη τέτοια που θα επιδεινώνουν ή θα αγνοούν την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται κυρίως στην ανάγκη οι ρυθμίσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις να είναι όσο γίνεται πιο ρεαλιστικές και πιο κοντά στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και σε εκείνη οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να είναι αμοιβαία επωφελείς.

Τόσο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο και για το τραπεζικό σύστημα, που είναι προτιμότερο –όπως λένε- να έχει ρυθμισμένα και όχι «κόκκινα» δάνεια. Στην Ιπποκράτους πάντως, σημειώνουν με νόημα και προς κάθε αποδέκτη ότι η τρόικα αντέδρασε θετικά στην πρότασή του για την ανάγκη μεταφοράς κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση μιας μεγάλης παρέμβασης για την αναχαίτιση της ανεργίας που έχει, ως γνωστόν, προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Στην υπόθεση της συγχώνευσης της ΕΤΕ με τη Eurobank, το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί σαφώς υπέρ. Εκεί όμως, που επιμένει είναι ότι «μείζονα σημασία» έχει να συγκροτηθεί, με κορμό την Εθνική Τράπεζα, ένας τραπεζικός πυλώνας δημοσίου συμφέροντος με την έννοια της σαφούς συνείδησης των προτεραιοτήτων και των αναγκών της εθνικής οικονομίας.

Παράλληλα, η Ιπποκράτους εκφράζει την ικανοποίησή της για την έναρξη της συζήτησης στη Διαρκή Επιρροή Κοινωνικών Υποθέσεων, της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών από μελλοντικά έσοδα των υδρογονανθράκων με στόχο την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, την ερχόμενη Τετάρτη.

Για όλα αυτά, αλλά και τα εσωκομματικά του θέματα, το ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού του Συμβουλίου για την ερχόμενη Τρίτη. Και από ό,τι φαίνεται, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον…

Keywords
Τυχαία Θέματα