Τι φοβίζει τους Έλληνες επενδυτές

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι Έλληνες επενδυτές θεωρούν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας είτε ασθενή είτε πολύ ασθενή και ενδιαφέρονται για επενδύσεις στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι ερωτήθηκαν 11.113 επενδυτές από 22 χώρες της Αφρικής, της Ασίας-Ειρηνικού, της αμερικανικής ηπείρου και της Ευρώπης, σχετικά με την τρέχουσα στάση τους, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αλλά και τις προσδοκίες τους για το 2014 και τη δεκαετία που διανύουμε.

Η έρευνα GISS σηματοδοτεί την πρώτη φορά που συμπεριλήφθηκαν στους ερωτώμενους και Έλληνες επενδυτές και

οι απαντήσεις τους αναδεικνύουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το τρέχον επενδυτικό κλίμα και μακροπρόθεσμα θετική προοπτική.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων επενδυτών θεωρεί ότι οι προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης είναι δυσοίωνες και φαίνεται να προτιμά περιουσιακά στοιχεία φυσικής μορφής, λόγω των οικονομικών προκλήσεων, που έχει vα αντιμετωπίσει η χώρα από την αρχή της κρίσης χρέους, το 2009.

Πέντε χρόνια από την έναρξη της πτώσης της αγοράς, την περίοδο 2008-2009, οι επενδυτές συνεχίζουν να εμφανίζουν τάσεις αποστροφής του επενδυτικού κινδύνου, παρά το ότι για το μέλλον αναδύεται μία αισιόδοξη προοπτική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 52% των επενδυτών σκοπεύουν να ακολουθήσουν μία πιο συντηρητική τακτική στη στρατηγική τους για φέτος, αναλαμβάνοντας λιγότερο κίνδυνο και αποδεχόμενοι την προοπτική χαμηλότερων αποδόσεων.

Ωστόσο, η εν λόγω τάση αποστροφής κινδύνου είναι λιγότερο έντονη, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν η έρευνα είχε δείξει ότι το 57% των επενδυτών σκόπευε να ακολουθήσει συντηρητικότερη γραμμή στις επενδύσεις του.

Στην Ελλάδα, η επιφυλακτικότητα στις επενδύσεις ήταν έντονη, με περίπου το 60% των ερωτηθέντων να σκοπεύει να υιοθετήσει συντηρητική προσέγγιση για τις επενδύσεις τους, το 2014.

Οι προσδοκίες για τις αποδόσεις μάλλον εμφανίζονται «συγκρατημένες» για φέτος, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μέση απόδοση 7,5% στο έτος, με αύξηση στο 13,8%, την επόμενη δεκαετία. Ενώ η προοπτική για φέτος είναι συγκρατημένη, εμφανίζεται καλύτερη, σε σχέση με το μέσο όρο για την Ευρώπη, ο οποίος διαμορφώνεται στο 6,8%.

Οι Έλληνες επενδυτές ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο εξωτερικό και θεωρούν ότι οι καλύτερες μετοχικές αποδόσεις θα σημειωθούν στην Ασία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δύο τρίτα των επενδυτών πιστεύουν ότι οι καλύτερες ευκαιρίες στις μετοχές και τους τίτλους σταθερού εισοδήματος θα υπάρξουν φέτος εκτός της χώρας τους.

Οι Έλληνες επενδυτές βρέθηκαν στο υψηλότερο τμήμα του φάσματος όσων εμφανίζουν το εντονότερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο εξωτερικό, με το 80% και το 85% αυτών να ενδιαφέρεται για επενδύσεις σε μετοχές και τίτλους σταθερού εισοδήματος, αντίστοιχα.

Οι Έλληνες επενδυτές πιστεύουν ότι η Ασία θα προσφέρει τις καλύτερες μετοχικές αποδόσεις φέτος, αλλά και κατά την επόμενη δεκαετία. Για τους τίτλους σταθερού εισοδήματος, οι Έλληνες επενδυτές πιστεύουν ότι οι καλύτερες αποδόσεις το 2014 θα προκύψουν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, την Ασία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για τα επιτόκια, η Ελλάδα είναι η χώρα όπου υπάρχουν οι μικρότερες προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων το επόμενο έτος.

Για τις προσδοκίες των επενδυτών σε συγκεκριμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, οι Έλληνες επενδυτές εμφανίστηκαν με την πιο αισιόδοξη προοπτική για τα πολύτιμα μέταλλα (58%), ενώ ήταν, επίσης, αισιόδοξοι για τα εμπορεύματα εκτός μετάλλων και τις μετοχές το 2014, με τις προσδοκίες τους για τα ακίνητα σε ορίζοντα δεκαετίας να διαμορφώνονται υψηλότερα απ' ό,τι για το 2014.

Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν μία προτίμηση για τα περιουσιακά στοιχεία σε φυσική μορφή, πράγμα που δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων και των αντιλήψεων για την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα, καθώς 81% των επενδυτών θεωρεί ότι η ανάκαμψη είναι είτε «πολύ ασθενής» είτε «ασθενής».

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες επίτευξης οικονομικών στόχων, οι Έλληνες επενδυτές εμφανίστηκαν θετικοί, με το 72% αυτών να δηλώνουν αισιόδοξοι ή πολύ αισιόδοξοι για το θέμα αυτό, αν και το ποσοστό αυτό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το παγκόσμιο αποτέλεσμα της έρευνας που διαμορφώθηκε στο 80%.

Συνολικά, οι επενδυτές, παγκοσμίως, εμφανίζονται περισσότερο διατεθειμένοι να αυξήσουν το 2014 τις θέσεις τους σε μετοχές ακινήτων, της χώρας προέλευσής τους και των αναδυόμενων αγορών, καθώς και στα πολύτιμα μέταλλα.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που προτιμούν οι Έλληνες επενδυτές και σε αντιστοιχία με το γενικά επιφυλακτικό κλίμα, σχεδόν το ένα τέταρτο των Ελλήνων επενδυτών δεν σκοπεύουν να προσθέσουν περιουσιακά στοιχεία στις παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν, όμως το ένα τρίτο αυτών θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του επενδύσεις σε ακίνητα, γεγονός που έρχεται σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες για υψηλότερες αποδόσεις κατά το υπόλοιπο διάστημα του 2014.

Σε σχέση με τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη, το 62% των επενδυτών, παγκοσμίως, θεωρεί κορυφαία ανησυχία του την «κρίση χρέους στην ευρωζώνη». Οι τρεις κορυφαίες ανησυχίες συμπληρώνονται με την «προοπτική αργής πορείας της οικονομίας» (46%) και τη «γενική μεταβλητότητα της αγοράς» (35%). Από όλες τις περιφέρειες του κόσμου, οι Ευρωπαίοι επενδυτές (66%) είναι αυτοί που θεωρούν κορυφαία τους ανησυχία την κρίση χρέους της ευρωζώνης σε ό,τι έχει να κάνει με τις επενδύσεις στην Ευρώπη.

Για τους Έλληνες επενδυτές, η κρίση χρέους της ευρωζώνης αποτέλεσε την κορυφαία ανησυχία αναφορικά με τις επενδύσεις στην Ευρώπη, καθώς 41% αυτών θεωρεί την κρίση χρέους κορυφαία του ανησυχία, ακολουθούμενη από τη γενική μεταβλητότητα της αγοράς (15%) και την αστάθεια της εγχώριας πολιτικής (12%).

Keywords
Τυχαία Θέματα