Θέμης Κοτσιφάκης: «Η κυβέρνηση βάζει φραγμούς στη μόρφωση»

07:17 6/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Παρ’ ότι έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ παρουσιάζει τον κλάδο του αποφασισμένο να φτάσει τις κινητοποιήσεις στα άκρα, ώστε να ματαιώσει τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας.

Προς πια κατεύθυνση κινείται το νέο λύκειο; Συμμερίζεστε την άποψη πως πρόκειται για ένα καθαρά εξεταστικό κέντρο;

Ο βασικός πυρήνας του νέου ενιαίου λυκείου είναι ο εξεταστικός του χαρακτήρας. Αποδεικνύεται εύκολα αφού βάζουν και στις 3 τάξεις μια μορφή πανελλαδικών

εξετάσεων μέσα από μια τράπεζα θεμάτων. Μάλιστα όλα αυτά θα τα καθορίζει ένας νέος οργανισμός που δημιουργείται, τον οποίο θα έχει τον απόλυτο έλεγχο η κυβέρνηση. Ακόμη απ ότι φαίνεται η λειτουργία αυτού του οργανισμού θα είναι και λίγο αδιαφανής. Μέσα από τον καθορισμό της δυσκολίας των θεμάτων, θα μπορεί να καθορίσει κεντρικά τη λειτουργία του λυκείου. Θα αλλάξει και ο χαρακτήρας του λυκείου γενικότερα όμως και ως προς την κατεύθυνση του τι είναι χρήσιμο να μαθαίνουν τα παιδιά, τα οποία θα γονατίσουν από τις συνεχείς εξετάσεις. Γενικότερα η απόρριψη του ευρύτερου παιδαγωγικού ρόλου του λυκείου είναι δεδομένη.

Για ποιο λόγο πιστεύετε πως γίνεται το υπουργείο πραγματοποίησε αυτή την στροφή;

Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει πως μειώνει τα εξεταζόμενα μαθήματα, βάζοντας όμως φραγμούς στη μόρφωση συνολικά. Δημιουργεί ένα ταξικό σχολείο καθώς και τους όρους εκείνους, για να κάνει στανταροποίηση των αποτελεσμάτων και να δημιουργήσει την κατηγοριοποίηση του σχολείου, που είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες. Έχουμε πολλά παραδείγματα όπως στις ΗΠΑ και στην Αγγλία και αυτή η μέθοδος οδήγησε πάντα σε κλείσιμο σχολείων τελικά μέσα από την κατηγοριοποίηση και τη σύγκριση.

Αυτό το κάνει και στην Α Επαγγελματικού λυκείου. Η εκτίμησή μας είναι πως τα παιδιά οδηγούνται στην κατάρτιση. Δημιουργείται ένα σύστημα εκτός εκπαιδευτικού πλαισίου μετά το γυμνάσιο, στο οποίο ουσιαστικά θα «σπρώχνουν» μεγάλο μέρος του μαθητικού δυναμικού. Αυτή είναι η ερμηνεία μας. Μάλιστα να προσθέσω πως η κατάρτιση αυτή θα είναι πολύ φθηνή, πολύ εξειδικευμένη από την αρχή και θα εμπεριέχει και τη μαθητεία. Το διπλό γερμανικό σύστημα δηλαδή, που το παιδί μαθαίνει και στο σχολείο και στην επιχείρηση.

Έχετε καταγγείλει την κυβέρνηση πως μέσω των ΕΠΑΛ σπρώχνει τα παιδιά στους ιδιώτες. Που το στηρίζετε;

Στο ΕΠΑΛ πέρα από τη μαθητεία, δηλαδή την εργασία του ανήλικου παιδιού, την κακοπληρωμένη και χωρίς ασφάλιση εργασία, οδηγούμαστε και στην ιδιωτικοποίηση ενός κομματιού της εκπαίδευσης. Το καλοκαίρι έκοψαν 3 τομείς από την επαγγελματική εκπαίδευση που τραβούσαν το 33% του μαθητικού δυναμικού και ουσιαστικά το πέταξαν είτε στις σχολές κατάρτισης, είτε στα ΙΕΚ μετά το λύκειο. Ένα μεγάλο κομμάτι θα το καρπωθούν οι ιδιώτες. Οι ιδιώτες βέβαια ως πελατεία παίρνουνε και τις σχολές κατάρτισης μετά το γυμνάσιο, μιας και σύμφωνα με το νομοσχέδιο όποιοι έχουνε ΙΕΚ, παίρνουνε αυτόματα και άδεια για τις σχολές κατάρτισης μετά το γυμνάσιο, χωρίς καμία διαδικασία. Η κυβέρνηση με άλλα λόγια τους κάνει ένα πολύ μεγάλο δώρο.

Ανεξαρτήτως της άποψης που έχει ο καθένας για το νομοσχέδιο, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν αυτές οι αλλαγές μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σύντομα. Μπορούν τα παιδιά να προσαρμοστούν;

Εμείς λέμε ότι όπως και να ήταν το νομοσχέδιο, το καλύτερο να ήταν -που δεν είναι-, δεν μπορεί να εφαρμοστεί με την ψήφισή του. Απαιτείται ένας χρόνος προσαρμογής. Τόσο για το εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και για τον μαθητή.

Οι καθηγητές πιστεύετε πως θα μπορέσουν να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο στην παρούσα κατάσταση;

Οι συνθήκες εργασίες των εκπαιδευτικών είναι και συνθήκες μάθησης των μαθητών. Ένας εξαθλιωμένος καθηγητής, που ζει μονίμως κάτω από φόβο, που δεν ξέρει μονίμως που θα βρίσκεται την επόμενη μέρα, δεν μπορεί να είναι ένας καλός καθηγητής. Εάν συγκρίνουμε το εκπαιδευτικό δυναμικό του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν 16.000 λιγότεροι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, τεράστιο νούμερο, καθώς αποτελεί περίπου το 20 % του δυναμικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία μόνο με καταργήσεις δομών και σχολείων. Η περικοπή του προσωπικού, των δαπανών των μισθών, η καλλιέργεια του φόβου στους εκπαιδευτικούς, οδηγεί τελικά στην κατεδάφιση του δημόσιου σχολείου και τελικά οποιουδήποτε σχεδίου του υπουργείου.

Έχετε διαμηνύσει πως θα εμμείνετε στις κινητοποιήσεις σας. Τι μορφή θα πάρουν αυτές;

Εμείς ξεκινήσαμε από το καλοκαίρι τις κινητοποιήσεις, συνεχίζοντας ουσιαστικά αυτές της προηγούμενης χρονιάς. Το καλοκαίρι με τις διαθεσιμότητες των 2.500 καθηγητών στην τεχνική εκπαίδευση ξεκινήσαμε δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Ήδη αυτές τις μέρες συζητάμε τις προτάσεις μας για τη γενική συνέλευση των καθηγητών. Είμαστε ένα δημοκρατικό σωματείο και λέμε πως τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρουν οι καθηγητές στις βάσεις.

Το λουκέτο στα σχολεία είναι στο τραπέζι;

Εμείς δε βάζουμε λουκέτο στα σχολεία. Η κυβέρνηση το κάνει δημιουργώντας όλα αυτά τα προβλήματα.

Εσείς προσωπικά πιστεύετε πως οι μαθητές, οι γονείς τους, η κοινωνία ολόκληρη είναι με το μέρος της ΟΛΜΕ;

Οι καθηγητές, οι γονείς και οι μαθητές είναι στην ίδια πλευρά. Η κυβέρνηση είναι απέναντι. Η κυβέρνηση ασκεί αυτή την απαράδεκτη, αντιεκπαιδευτική πολιτική που διαλύει το δημόσιο σχολείο. Εμείς αυτό που λέμε είναι πως όλοι μαζί, με τους μαθητές, τους γονείς, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα πρέπει να παλέψουμε, για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική.

Προσβλέπετε σε συνεννόηση με συνδικάτα εκτός εκπαίδευσης;

Είναι μέσα στη στόχευσή μας. Τόσο αυτή την εβδομάδα, όσο και τις επόμενες θα επιδιώξουμε σύμπραξη με τα συνδικάτα της υγείας και της αυτοδιοίκησης που πλήττονται από αντίστοιχες πολιτικές που διαλύουν το κοινωνικό κράτος.

Σε περίπτωση επιστράτευσης πως θα κινηθείτε;

Έχουμε αποφασίσει ήδη πως αν πάρουμε απόφαση για κινητοποίηση από τις συνελεύσεις, η απόφαση μας αυτή θα ισχύει ακόμα και σε περίπτωση επιστράτευσης. Θα την αγνοήσουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα