ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Η έμμεση επιβεβαίωση ήρθε αργά χθες το βράδυ, από τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Λευκωσία το μελετά ως μια από τις επιλογές που έχει… Απαιτούνται 1,8 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής.

Ο κ. Σιαρλής, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Επωνύμως» παραδέχθηκε ότι η Λευκωσία μελετά διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων και προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης, σε χρόνο που θα επιλέξει η ίδια.

Ο κ. Σιαρλή πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Επισήμανε παράλληλα, για ακόμη μια φορά, ότι κανένας δεν δίδει δάνεια χωρίς όρους. Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι στο ενδεχόμενο κατά το οποίο η Κύπρος θα ζητήσει στήριξη, οι όροι δεν θα είναι οδυνηροί, όπως, υποστηρίζουν μερικοί, αφού το Δημόσιο Χρέος φθάνει το 71% και το Δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013 θα είναι 2,5%, που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Ως εναλλακτική, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών ανέφερε και την επιλογή σύναψης δανείου από τρίτη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι απομακρυσμένη». Σύμφωνα με τον υπουργό της Κύπρου, αναζητούνται 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.

Στη διάρκεια δείπνου που διοργάνωσε ο Κυπρο-Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις, όπως φαίνεται από τις αποδόσεις της στη διάρκεια του τρέχοντος δυσμενούς οικονομικού κλίματος. Είπε επίσης ότι η Λευκωσία καταβάλλει προσπάθειες και θα πράξει ό,τι μπορεί για να μην αλλάξει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις εταιρείες στην Κύπρο, η οποία -τόνισε- είναι σε θέση να διαφυλάξει τον εταιρικό φόρο στο 10%. Πρόσθεσε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας και να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα