ΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ 2 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

10:10 5/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες στο Κάιρο ανάμεσα σε στρατεύματα και διαδηλωτές με αποτέλεσμα ένας στρατιωτικός και ένας διαδηλωτής να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 370 να τραυματιστούν. Τη νύχτα ο στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο. 

Οι αρχές συνέλαβαν 170 ανθρώπους, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες είναι και μια Βελγίδα δημοσιογράφος.

Οι

διαδηλωτές διαμαρτύρονταν εναντίον του Ανώτατου Συμβουλίου των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ), που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, και συγκεκριμένα για τον αποκλεισμό υποψηφίων από τις προεδρικές εκλογές, τη βία κατά των διαδηλωτών —δύο ημέρες μετά το θάνατο 11 ανθρώπων— και καλούσαν σε εξέγερση για την ανατροπή του επικεφαλής του ΑΣΕΔ, του στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι.

Ο στρατός χρησιμοποίησε αρχικά αντλίες με νερό υπό πίεση, κατόπιν δακρυγόνα, ενώ αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων πετούσαν πέτρες, με ρόπαλα. Τα επεισόδια ξέσπασαν λιγότερες από τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, που θα σηματοδοτήσουν την πρώτη διαδικασία στην οποία οι Αιγύπτιοι θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα τον ηγέτη της χώρας, δεκαπέντε μήνες μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ.

Τα στρατεύματα επενέβησαν όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να κόβουν το αγκαθωτό συρματόπλεγμα που είχε τοποθετηθεί για τον αποκλεισμό του υπουργείου Άμυνας και να ρίχνουν μεταλλικούς φράκτες στη συνοικία Αμπασίγια. Στρατεύματα απέκλεισαν πολλούς δρόμους ανάμεσα στην Αμπασίγια και το κέντρο με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ορισμένοι πυροβόλησαν στον αέρα.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν λίγο πριν την αυγή από την οροφή ενός τεμένους στην Αμπασίγια. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναρριχήθηκαν στο μιναρέ, κατέβασαν 10 ανθρώπους και τους απομάκρυναν. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επρόκειτο να λήξει στις 08:00.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα