Ταχύτερη εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων ζητά η Τρόικα

Μετά τις επαφές που είχε κλιμάκιο της Τρόικα με το υπουργείο Δικαιοσύνης και με μέλη δικαστικών Ενώσεων, εγκαταλείφθηκαν οι αριθμητικοί στόχοι για την ταχύτερη εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων για να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Μετά από όλα αυτά η Τρόικα

ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου αφενός για την επίσπευση έκδοσης αποφάσεων επί των εκκρεμών υποθέσεων, αφετέρου την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης.

Για να μην μείνει ο στόχος στα χαρτιά λοιπόν , το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επεκτείνει το μέτρο της διαμεσολάβησης (εξωδικαστική επίλυση διαφορών) και στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως και στις αστικές μικροδιαφορές μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα καθιερωθεί ο θεσμός των ενδικοφανών προσφυγών. Δηλαδή, θα συγκροτηθούν ειδικές επιτροπές, οι οποίες θα απαρτίζονται από συνταξιούχους δικαστές, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που έχουν βγει στη σύνταξη, καθηγητές Πανεπιστημίων, μέλη Δικηγορικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων, κ.λπ. Οι Επιτροπές αυτές θα «φιλτράρουν» (θα αποφασίσουν) ποιες υποθέσεις θα μπορούν να κατατίθενται (εισάγονται) στα Διοικητικά Δικαστήρια και ποιες θα απορρίπτονται (δεν θα εισάγονται).

Ακόμη, θα αναμορφωθεί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και θα εισαχθεί η ηλεκτρονική κατάθεση προσφυγών, δικογραφιών, κ.λπ. και στη Διοικητική Δικαιοσύνη, ενώ θα εφαρμοστεί η τηλεδιάσκεψη στις πολιτικές υποθέσεις.

Τέλος, θα υπάρξει ανακατανομή των διοικητικών δικαστών κατά δικαστήριο, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ η ανακατανομή θα πραγματοποιείται στο μέλλον εφόσον μεταβάλλονται τα δεδομένα στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα