ΤΑ ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Ενενήντα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ο Γιάννης Κότσιρας και η αεικίνητη Εστουδιαντίνα από τη Νέα Ιωνία του Βόλου ανατρέχουν στην έντεχνη δημιουργία της Σμύρνης με τρεις συναυλίες σε Βόλο, Βέροια και Αθήνα.

Δράττοντας την αφορμή από την κυκλοφορία του άλμπουμ του «Η Σμύρνη του Έρωτα» ο Γιάννης Κότσιρας και η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου συμπράττουν ξανά, αυτή τη φορά live.

Το ρεπερτόριο της μουσικής παράστασης απαρτίζεται από τραγούδια που έχουν σημαδέψει τη δεκαετία του ’20, ενώ τα ίχνη τους φθάνουν έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο («Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Όμορφη Σμυρνιά», «Ο Αντώνης ο Βαρκάρης», «Μισιρλού», «Το Γελεκάκι», «Η Μικροπαντρεμένη» κ.α.).

Στοιχεία τόσο διαφορετικά μεταξύ τους γίνονται ένα στη μουσική που ανθεί στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Τραγούδια που αποτέλεσαν τον πρόδρομο της ρεμπέτικης σχολής, σπουδαίων συνθετών, όπως είναι οι Κώστας Σκαρβέλης, Δημήτρης Σέμσης, Παναγιώτης Τούντας, Σπύρος Περιστέρης, Νίκος Ρουμπάνης, Γιάννης Δραγάτσης, Γιάννης Νταλγκάς, Κώστας Κοφινιώτης, Απόστολος Χατζηχρήστος και αρκετά παραδοσιακά αγνώστων δημιουργών.

Η καταστροφή του 1922 έμελε να αλλάξει κατά πολλούς τρόπους την πορεία της ελληνικής ιστορίας. Ανάμεσα στα άλλα, έφερε από τα μικρασιάτικα ακρογιάλια τους μεγάλους δεξιοτέχνες της Σμύρνης για να διασταυρώσουν την τέχνη τους με τους Έλληνες μουσικούς. Και κάπως έτσι η σμυρναίικη παράδοση έμεινε ζωντανή στο χρόνο και φθάνει ως σήμερα στα αυτιά μας, μια ζωντανή παρακαταθήκη πολιτισμού, δοσμένη αυτή τη φορά από τη συνεργασία Κότσιρα και Εστουδιαντίνας.

INFO: Στις 03/09 στο Θέατρο «Μελίνα» στο Βόλο, στις 04/09 στο Θέατρο Άλσους στη Βέροια & στις 06/09 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα