Τα πρώτα βήματα προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ

08:12 4/7/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Φώτης Κουβέλης, τόσο στις δημόσιες δηλώσεις του όσο και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του, θέτει ως «κόκκινη γραμμή» για τις όποιες συνεργασίες της Αγίου Κωνσταντίνου την αυτονομία και την αυτοτέλεια του κόμματός του. Ωστόσο, το ποσοστό που πήρε η ΔΗΜΑΡ στις Ευρωεκλογές κάθε άλλο παρά προδιαγράφει ένα άνετα αυτόνομο μέλλον για το κόμμα, εξ ου και πολλοί στην Αγίου Κωνσταντίνου έχουν χαράξει

πλώρη για... στρατηγική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με φήμες και σενάρια που ανθούν στους κομματικούς διαδρόμους της ΔΗΜΑΡ, η προεκλογική «συγχώνευση» (πριν τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου του 2012) της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «πιλότο» για τον Φώτη Κουβέλη και τον Αλέξη Τσίπρα, στην περίπτωση, τουλάχιστον, που διαφαίνεται ως τις επόμενες εθνικές εκλογές ότι η ΔΗΜΑΡ πόρρω απέχει από το 3% που θα εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική της επιβίωση.

Καταρχήν «ναι»

Όπως και να 'χει, θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι ώσπου να φανεί αν αυτά τα σενάρια έχουν βάση και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Προσώρας, όμως, η στρατηγική προσέγγιση των δυο χώρων περνά από τη... ΔΕΗ. Χθες, ο Φώτης Κουβέλης συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα -με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- και, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ και την Κουμουνδούρου, η συζήτηση των δύο αρχηγών διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ενώ ο Φώτης Κουβέλης υποδέχθηκε με πολύ θετικό τρόπο την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκέντρωση υπογραφών και την κατάθεση πρότασης διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Βουλή. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, στην τηλεφωνική επικοινωνία διαπιστώθηκε «συναντίληψη» κατά της πώλησης της ΔΕΗ, ενώ αμφότεροι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν πως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αρμόδιος να αποφανθεί είναι μόνον ο λαός.

Μένει, λοιπόν, να φανεί κατά πόσον η... συναντίληψη Κουβέλη-Τσίπρα θα μείνει στη ΔΕΗ ή θα επεκταθεί και σε άλλα μείζονα θέματα, με κορυφαίο φυσικά την προεδρική εκλογή.

Όπως και να έχει, τη Δευτέρα συγκαλείται η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να επισημοποιήσει την συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ για να καταστρώσουν μία κοινή στρατηγική για την πρόταση περί δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα