ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ

Στρατηγική κατευνασμού των δανειστών υιοθετεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα.

«Πρώτα θα δείξουμε ότι η χώρα σέβεται τους στόχους, που είναι και δικοί μας στόχοι. Ύστερα θα δείξουμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα πρέπει να γίνουν. Ύστερα θα δείξουμε ότι για να πιάσουμε τους στόχους μας κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν, κυρίως όσα επιτείνουν και βαθαίνουν την ύφεση… Κι ύστερα θα αρχίσουμε να τα αλλάζουμε ένα-ένα, με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας, αφού στην

Ευρώπη κερδίζει έδαφος πλέον η άποψη πως μέτρα ανάκαμψης είναι απαραίτητα για να επιτευχθούν οι στόχοι οποιουδήποτε προγράμματος σύγκλισης». Με αυτή την αποστροφή από τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς περίεγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η κυβέρνηση ενόψει της «αναμέτρησης» με την τρόικα.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια ή ακόμη και αστοχίες» σημείωνε χθες στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να εμφανισθεί… διαβασμένη στις εξετάσεις της τρόικας.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαδοχικές συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, ενώ σήμερα από το Μαξίμου θα περάσουν οι Γιάννης Βρούτσης και Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι δύο υπουργοί δηλαδή που καλούνται να σηκώσουν το σημαντικότερο βάρος της προσαρμογής.

Με την παρουσίαση του προγράμματος, σκέψεις για την κάλυψη των αστοχιών του 2012, ζήτημα που αναμένεται να τεθεί από την τρόικα, αλλά και τη λίστα των πρώτων οργανισμών προς συγχώνευση ανά χείρας η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει μία θετική έκθεση από τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε να ανοίξει εκ νέου η κάνουλα της χρηματοδότησης της χώρας.

 Ο Μπαρόζο και η ελληνική τρόικα

Η άφιξη του Ζοζέ Εμ. Μπαρόζο στην Αθήνα, το απόγευμα της Πέμπτης, μπορεί να ερμηνευθεί ως κίνηση στήριξης της ελληνικής προσπάθειας, ειδικά σε μία περίοδο που αναζωπυρώνονται τα σενάρια εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται να χαϊδέψει αυτιά και αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική πλευρά την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος. Το ζητούμενο είναι τι περιθώρια βελτίωσης θα εμφανίσει, κατά τη δήλωσή του, ότι υπάρχουν για την ελληνική πλευρά.

Λίγο πριν ο Ζ. Μπαρόζο διαβεί την πόρτα του Μαξίμου μπαίνοντας, θα έχουν αποχωρήσει από αυτό οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης που αναμένεται, επίσης την Πέμπτη, να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά προκειμένου να εξετάσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος αλλά και τη στρατηγική της ελληνικής πλευράς. Και οι τρεις φέρονται να συμφωνούν στη θέση της πάση θυσία παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και της σταδιακής επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου με στόχο την επιμήκυνση. Ωστόσο μέχρι να φθάσουμε, αν φθάσουμε, στο σημείο της επαναδιαπραγμάτευσης (σ.σ. θα γίνει μόλις η Ελλάδα ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση, είπε χθες ο Πρωθυπουργός) θα απαιτηθεί ένα σκληρό πακέτο μέτρων που αν τελικά υιο

Keywords
Τυχαία Θέματα