Τα 4 σημεία που καθορίζουν το μέλλον των Τραπεζών

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου η επιτυχία του οποίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας. Οι μέτοχοι των τραπεζών αγωνιούν για την τύχη της περιουσίας τους καθώς αν τελικά υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στην επαναγορά τότε οι τράπεζες κινδυνεύουν με κρατικοποίηση. Σύμφωνα με αναλυτές οι ελπίδες για σωτηρία των τραπεζών,

δηλαδή την εξαίρεσή τους από την επαναγορά, είναι πολύ μικρές αλλά το σημαντικό είναι ότι …ακόμα υπάρχουν ελπίδες!  Όπως τονίζουν οι σωτηρία περνά μέσα από 4 σημεία:

1. Ο βαθμός συμμετοχής των ξένων ομολογιούχων στην επαναγορά. Η επαναγορά στοχεύει στην απόκτηση ομολόγων ύψους περίπου 62 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 33 δις. είναι σε ξένα χέρια και τα υπόλοιπα σε Έλληνες. Η μερίδα του λέοντος –περίπου 15 δις. ευρώ- βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εγχωρίων τραπεζών. Τια την επιτυχία της επαναγοράς πρέπει να συμμετάσχουν ομόλογα τουλάχιστον 30 δις. ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές όσα περισσότερα ομόλογα προσφέρουν οι ξένοι ομολογιούχοι τόσο λιγότερα θα πρέπει να εισφέρουν οι εγχώριοι επενδυτές. Έτσι στην ακραία περίπτωση που οι ξένοι προσφέρουν το σύνολο των ομολόγων που κατέχουν τότε δεν θα χρειαστεί να συμμετάσχουν οι εγχώριοι τράπεζες. Αν και κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο ωστόσο αν η συμμετοχή των ξένων φτάσει στα 20 με 25 δις. ευρώ τότε οι τράπεζες θα διασώσουν πάνω από το 1/3 των ομολόγων τους περιορίζοντας δραστικά τη ζημιά τους. Πολλοί πάντως αμφιβάλουν να το hedge funds (που κατέχουν ομόλογα 20 δις.) θα δεχθούν να πουλήσουν τα ομολόγά τους μέσω της διαδικασίας. Πέραν του ότι τα ομόλογα αυτά απολαμβάνουν νομικής προστασίας (αγγλικό δίκαιο) ήδη στην Ευρώπη συζητούν «κούρεμα» και των ομολόγων του δημόσιου τομέα κάτι που θα οδηγούσε σε άλμα τις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

2. Η τιμή επαναγοράς των ομολόγων των εγχωρίων τραπεζών. Η επαναγορά των ομολόγων θα γίνει με τη μέθοδο Dutch Auction II. Οι κάτοχοι ομολόγων θα προσφέρουν τα ομόλογα τους στην τιμή επιθυμούν και το Δημόσιο θα αποφασίσει να αγοράσει μέχρι κάποια τιμή. Έτσι το δημόσιο, συνεκτιμώντας την ανταπόκριση των ομολογιούχων στην επαναγορά,  μπορεί να αγοράσει τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών στις καλύτερες τιμές. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες δεν θα σώσουν τα ομόλογά τους ωστόσο θα λογιστικοποιήσουν ένα σημαντικό κέρδος που θα απαλύνει κάπως το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

3. «Κούρεμα» των κατόχων ομολόγων ελληνικών τραπεζών και υβριδικών τίτλων. Με ζημία δεν θα επιβαρυνθούν μόνο οι μέτοχοι των τραπεζών αλλά και όσοι είχαν αγοράσει ομόλογα έκδοσης των τραπεζών ή άλλους υβριδικούς τίτλους. Όπως υπογραμμίζεται στο μνημόνιο η κατανομή των βαρών πρέπει να γίνει δίκαια όχι μόνο στους μετόχους των τραπεζών αλλά και όσους διαθέτουν ομολογιακές ή άλλες εκδόσεις. Το κούρεμα αναμένεται να φτάσει το 40% με 60% και το όφελος για τις τράπεζες –σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών- μπορεί να φτάσει από 500 μέχρι 800 εκατ. ευρώ.

<
Keywords
Τυχαία Θέματα