Συντριβή Μπόινγκ στην Ουκρανία με 295 επιβαίνοντες (video)

Δεκάδες πτώματα, διασκορπισμένα ανάμεσα στα φλεγόμενα συντρίμμια του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, ανέφερε ότι αντίκρισε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ο οποίος έφτασε στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροπλάνο, στην ανατολική Ουκρανία.

Ένας διασώστης είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στο σημείο της συντριβής, κοντά στο χωριό Γκράμποβο, τουλάχιστον 100 πτώματα. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα περίπου 15 χιλιομέτρων, πρόσθεσε, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Μπόινγκ ενδεχομένως να διαλύθηκε στον αέρα. Το αεροσκάφος

μετέφερε 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα.

Η περιοχή αυτή της περιφέρειας του Ντονέτσκ απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Καταγγελίες για κατάρριψη από φιλορώσους

Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία είναι νεκροί, δήλωσε ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

«Οι 280 επιβάτες και το 15μελές πλήρωμα είναι νεκροί», έγραψε ο Αντόν Γκερασένκο στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Μπόινγκ 777 καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρους του συστήματος Μπουκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ το Μπόινγκ 777 που εκτελούσε την πτήση ΜΗ-17 χάθηκε από τα ραντάρ ενώ βρισκόταν σε υψόμετρο 10.000 μέτρων και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τον ρωσικό εναέριο χώρο.

«Άρχισε να πέφτει και κατόπιν βρέθηκε να καίγεται εντός του ουκρανικού εδάφους», ανέφερε μια πηγή της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο Γκερασένκο δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. Ωστόσο Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι κάτοικοι της περιοχή έχουν ήδη εντοπίσει τα φλεγόμενα συντρίμμια του αεροπλάνου.

Το Μπόινγκ εντοπίστηκε να φλέγεται στο έδαφος, σε μια περιοχή όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονταν συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Μια άλλη πηγή είπε ότι συνετρίβη στο Τορέζ, κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ της περιφέρειας του Ντονέτσκ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το αεροσκάφος μετέφερε 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα. Διασώστες του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ουκρανίας μεταβαίνουν στην περιοχή.

«Το κατέρριψε ο ουκρανικός στρατός» λένε οι αυτονομιστές

O ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Αλεξάντερ Μποροντάι κατηγόρησε τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ότι κατέρριψαν το επιβατικό αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών.

«Προφανώς πρόκειται για ένα επιβατικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας» είπε ο Μποροντάι στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Rossiya 24.

Το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Αντρέι Πουργκίν, εκ των ηγετών της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διέψευσε ότι οι αυτονομιστές ευθύνονται για τη συντριβή του Μπόινγκ, τονίζοντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι οι αντάρτες δεν διαθέτουν ρωσικά πυραυλικά συστήματα Μπουκ.

Ο Ποροσένκο δεν αποκλείει κατάρριψη

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσe ότι «δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία να «καταρρίφθηκε».

«Είναι η τρίτη τραγική περίπτωση τις τελευταίες ημέρες, μετά τα αεροπλάνα An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία καταρρίφθηκαν (. . .) από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, προτού εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Στο μεταξύ ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή» αυτή, δήλωσε η εκπρόσωπός του Όλγκα Λάπο.

Ερευνά τα αίτια η Μαλαισία

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ δήλωσε σοκαρισμένος μετά την είδηση της συντριβής του αεροσκάφους.

«Είμαι σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι ένα αεροσκάφος των MH συνετρίβη. Ξεκινάμε αμέσως έρευνα», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Τwitter.

Ο υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας δήλωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ότι το αεροσκάφος της εταιρείας Malaysia Airlines που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία καταρρίφθηκε.

«Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι καταρρίφθηκε», ανέφερε ο Χισαμουντίν Χουσέιν στον λογαριασμό του στο Twitter. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν λάβει εντολές να το ερευνήσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιβεβαίωσε η εταιρεία

Η εταιρεία Malaysia Airlines επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησής της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «έχασε κάθε επαφή» με το αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε την πτήση MH 17 από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας με προορισμό την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ.

Η εταιρεία ανέφερε ότι υποστηρίζει ότι η τελευταία επαφή που είχε με το αεροσκάφος της ήταν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Λίγο νωρίτερα τόσο η Malaysia Airlines όσο και το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας ανέφεραν ότι δεν είχαν ακόμη πληροφορίες πως μαλαισιανό αεροσκάφος συνετρίβη στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι της ίδιας εταιρίας, της Malaysia Airlines, ήταν και το Μπόινγκ που χάθηκε από τα ραντάρ, πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό στις 8 Μαρτίου, το οποίο μετέφερε 239 ανθρώπους και συνεχίζει να αγνοείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα