Συνεδρίαση για γερά νεύρα στο Eurogroup

Στο τραπέζι πέφτουν, αποσύρονται και επανέρχονται προτάσεις για το ελληνικό χρέος, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Βερολίνο.

Είναι ενδεικτικό ότι διεκόπη προσωρινά η συνεδρίαση και υπήρξαν διμερείς επαφές. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η ευρωζώνη επιμένει πως

το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι το 2014, ενώ το ΔΝΤ λέει πως πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέχρι το 2016.

Για λύση «κοκτέιλ» μιλά το ειδησεογραφικό Reuters, μια λύση την οποία εξετάζει η σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και προβλέπει δεκαετές μορατόριουμ στην πληρωμή τόκων σε EFSF, μείωση των επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια που έλαβε η Αθήνα και πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με διαρροή από αξιωματούχο της ΕΕ, ο στόχος παραμένει η μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στο 120% το 2020.

Οι υπουργοί οικονομικών εξετάζουν τη χορήγηση 10ετούς περιόδου χάριτος στις πληρωμές τόκων από τα δάνεια του EFSF, σε μια κίνηση που θα οδηγήσει σε “ελάφρυνση” κατά 44 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης, στις 25 μονάδες βάσης από 150 μονάδες βάσης επιπλέον του Euribor, κάτι στο οποίο δεν φαίνεται να συμφωνεί η Γερμανία.

Οι συζητήσεις περιστρέφονται και γύρω από το θέμα της επαναγοράς χρέους, όχι στα 25 σεντς, αλλά στα 30 σεντς του ευρώ, με στόχο την επαναγορά χρέους ύψους 35-40 δισ. ευρώ. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη καθώς η τρόικα επεξεργάζεται τα ποσά προκειμένου να παρουσιάσει νέα πρόταση.

Νωρίτερα πάντως ο  Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Όλι Ρεν, δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σοβαρότητα στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, , προσθέτοντας ότι το Eurogroup πρέπει να άρει τις αμφιβολίες για την Ελλάδα.

“Πρέπει να βρούμε τρόπους και μέσα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε την βιωσιμότητα του χρέους και ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε την αναγκαία χρηματοδότηση” ανέφερε κατά την άφιξη του στις Βρυξέλλες.

“Η Ελλάδα έχει δείξει ότι είναι σοβαρή όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τόσο στην δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στις δομικές μεταρρυθμίσεις. Τώρα είναι κρίσιμο να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο από όποιες αμφιβολίες υπάρχουν γύρω από την Ελλάδα” σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα