ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ

Συνεδρίασε σήμερα το κοινοβούλιο της Αιγύπτου, στο οποίο κυριαρχούν οι ισλαμιστές, παρά τη επιβεβλημένη από το στρατιωτικό συμβούλιο διάλυσή του τον περασμένο μήνα και έπειτα από σχετική απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σάαντ αλ Κατάτνι, ο οποίος προέρχεται όπως ο Μόρσι από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο, άνοιξε τη συνεδρίαση με μια ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, λέγοντας ότι με αυτή την κίνηση δεν αμφισβητούν

την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αλλά ότι: «Αυτό που συζητούμε σήμερα είναι ο μηχανισμός εφαρμογής της απόφασης του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που ζητάει τη διάλυση του κοινοβουλίου» προσθέτοντας παράλληλα πως πρέπει να γίνουν σεβαστοί ο νόμος και η δικαιοσύνη.

Ωστόσο η απόφαση του νέου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μόλις 10 ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας, προκαλεί ένταση με τους στρατιωτικούς.

Την ίδια ώρα νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι με τη σημερινή κίνηση το κοινοβούλιο έστω και τυπικά παρέδωσε την εξουσία από το στρατό στον νέο πρόεδρο, γεγονός που προϊδεάζει για μελλοντικές συγκρούσεις που μένει να αποδειχθεί εάν θα είναι σε πολιτικό και νομικό επίπεδο ή εάν η πολιτική κρίση θα βάλει την Αίγυπτο και τους πολίτες της σε νέες περιπέτειες.

Χθες, το Συνταγματικό Δικαστήριο, με απόφαση του οποίου διαλύθηκε το Κοινοβούλιο λόγω νομικού κενού στον εκλογικό νόμο, απέρριψε χθες την απόφαση του Μόρσι για την αποκατάστασή του και στη συνέχεια με ανακοίνωσή του τόνισε:

«Όι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι στο σύνολό τους τελεσίδικες και όλοι οι θεσμοί του κράτους υποχρεούνται να τις εφαρμόσουν».

Από την πλευρά του ο στρατός, υπογράμμισε «τη σημασία της κυριαρχίας του νόμου και του Συντάγματος» και δήλωσε «πεπεισμένος ότι όλοι οι θεσμοί του κράτους θα σεβαστούν τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Την κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί και ο νομπελίστας και πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ο οποίος ζήτησε σήμερα να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τους δικαστές και το στρατιωτικό συμβούλιο για να επιλύσουν την πολιτική κρίση που έχει δημιουργηθεί.

«Η συνείδηση του έθνους έχει ανάγκη από μια άμεση συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της δημοκρατίας, τους εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας και το στρατιωτικό συμβούλιο για να επιτευχθεί μια πολιτική και νόμιμη λύση ώστε να αποφευχθεί μια έκρηξη στη χώρα», έγραψε ο Ελ Μπαραντέι στο Twitter.

Προηγουμένως ο Ελ Μπαραντέι είχε δηλώσει πως η απόφαση του Μόρσι να αποκαταστήσει το κοινοβούλιο μετατρέπει την Αίγυπτο «από μια κυβέρνηση του νόμου σε μια κυβέρνηση ανθρώπων».

Και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην πολιτική κρίση στην Αίγυπτο, ν΄αρχίσουν συνομιλίες για να διασφαλίσουν την πολιτική μετάβαση, μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσ

Keywords
Τυχαία Θέματα