Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

22:03 6/2/2014 - Πηγή: Matrix24

«Με τις σημερινές της αποφάσεις, η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει και τα αντανακλαστικά και είναι ανοιχτή στο διάλογο με τους αγρότες», δήλωσε την ίδια ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θ. Τσαυτάρης, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις «είναι προς όφελός τους».

Θεσσαλία

«Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τους αγρότες δεν απαντούν στα βασικά αιτήματα μας συνεχίζουμε τον αγώνα κανονικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Ρ. Μαρούδας.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

οι εξαγγελίες έγιναν «για τα μάτια του κόσμου και για επικοινωνιακούς λόγους» και δεν απαντούν σε δυο βασικά ζητήματα: στην μείωση του κόστους παραγωγής και στο αίτημα για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στα 20.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ανάλογο ήταν και το κλίμα στο μπλόκο της Νίκαιας την Πέμπτη, μεταξύ των αγροτών που βρέθηκαν εκεί, προκειμένου να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένη συνάντηση με φορείς της πόλης και της περιοχής, ώστε να τους ενημερώσουν για τα ζητήματα που τους απασχολούν και να ανταλλάξουν απόψεις.

Την ενημέρωση έκανε ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΚΚΕ Β. Μπούτας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, μεταξύ των φορέων που παρέστησαν στην συνάντηση ήταν-και μάλιστα με δυναμική παρουσία-και εκπρόσωποι των Ιδιοκτητών Φορτηγών ΔΧ, οι οποίοι σε παλαιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις είχαν βρεθεί «απέναντι» στους αγρότες.

Οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις συναντήσεις που έχουν ζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών και τους αρχηγούς των κομμάτων ενώ, ιδιαίτερη σημασία, αποδίδουν στην πρόσκληση που έχουν απευθύνει προς πολίτες και μαζικούς φορείς ώστε την Κυριακή να προσέλθουν στον κόμβο Νίκαιας προκειμένου να πραγματοποιηθεί παλλαϊκό συλλαλητήριο.

Την Παρασκευή, εξάλλου, το μπλόκο της Νίκαιας θα επισκεφθεί ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας ενώ για το Σάββατο, έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι των λοιπών μπλόκων ανά την Ελλάδα-που όπως λένε οι αγρότες ξεπερνούν πλέον τα 30- να συμμετάσχουν σε πανελλαδική σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας για καλύτερο συντονισμό του αγώνα τους.

Μακεδονία

Σε κλείσιμο του κόμβου της Κουλούρας για μισή ώρα προχώρησαν την Πέμπτη οι αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκεί, πραγματοποιώντας πεζή παράσταση διαμαρτυρίας πάνω στο οδόστρωμα της Εγνατίας οδού.

«Η ήπια αυτή κινητοποίηση είναι η αρχή άλλων, νέων και δυναμικών κινητοποιήσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Κώστας Λιολιόπουλος, προσθέτοντας ότι «μάλλον η κυβέρνηση δεν μας έχει πάρει στα σοβαρά, αλλά συνετό θα ήταν το πράξει, καλώντας μας σε διάλογο, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή».

Στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, βρίσκονται από χθες αγρότες από τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια. Παραμένουν, επίσης, τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου.

Την Παρασκευή αναμένεται να αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες των Σερρών.

Πελοπόννησος

Στα όρια των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, επί της εθνικής οδού Τρίπολης – Σπάρτης, στο ύψος του κόμβου Καρυών, βρίσκονται αγρότες από τους δυο νομούς και δηλώνουν πως θα μείνουν στο μπλόκο έως ότου η κυβέρνηση ενσκήψει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στην άκρη της εθνικής χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Εν τω μεταξύ για δεύτερη ημέρα παραμένουν στο μπλόκο, στην έξοδο του Ανυφίου αγροτοκτηνοτρόφοι της Αργολίδας, οι οποίοι την Παρασκευή, σύμφωνα με το μέλος διοίκησης του Αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Αργολίδας Μιχάλη Κρόκο, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας στο Ναύπλιο.

Καταδίκη αγροτών από τις Σέρρες

Την ίδια ώρα, δεκατέσσερις αγρότες από τις Σέρρες που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις πριν από επτά χρόνια, καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, ο καθένας.

Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, που δίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, τους έκρινε ένοχους για παρακώλυση συγκοινωνιών, ενώ ανέστειλε για τρία χρόνια τη σε βάρος τους επιβληθείσα ποινή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αγρότες είχαν κλείσει τον δρόμο στην Εθνική Οδό Σερρών- Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Πετριτσίου, πράξη που οι ίδιοι αρνήθηκαν, υποστηρίζοντας στις απολογίες τους ότι είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην άκρη του οδοστρώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα