Συνεχίζονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία

22:21 5/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η νέα μονάδα απαρτίζεται από «ακτιβιστές πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν την πόλη της Μαύρης Θάλασσας αυτές τις δύσκολες ημέρες».

Ολόκληρη η ηγεσία της αστυνομίας της Οδησσού αποπέμφθηκε και είναι πιθανόν να διωχθεί.

Ο Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι η αστυνομία της Οδησσού ενήργησε «με σκανδαλώδη, έως και εγκληματικό, τρόπο» και προειδοποίησε ότι «η τιμή της στολής δεν θα παράσχει κάλυψη».

Η ουκρανική ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές περιοχές

της χώρας «αναξιόπιστες» απέναντι στη δράση των φιλορώσων αυτονομιστών που το Κίεβο καταγγέλλει ότι υποστηρίζονται και καθοδηγούνται από τη Μόσχα.

Μόσχα: «Λογικευτείτε»

Η Μόσχα κάλεσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει τη χρήση ένοπλης βίας κατά του λαού της και να λάβει μέρος σε συνομιλίες με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε σε ανακοίνωσή ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί μια ανθρωπιστική κρίση στις αποκλεισμένες ουκρανικές πόλεις στα ανατολικά της χώρας, όπου δυνάμεις πιστές στο Κίεβο επιχειρούν να εκδιώξουν φιλορώσους αυτονομιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια.

Η Μόσχα κάλεσε τις αρχές της Ουκρανίας «να λογικευτούν, να σταματήσουν την αιματοχυσία, να αποσύρουν τις δυνάμεις και εντέλει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ξεκινήσει ένας ομαλός διάλογος σχετικά με τους τρόπους διευθέτησης της πολιτικής κρίσης».

Συνεχίζονται οι μάχες

Τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας σκοτώθηκαν το πρωί της Δευτέρας και περίπου 30 τραυματίστηκαν στη διάρκεια μαχών που σημειώθηκαν στη Σλαβιάνσκ εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Οι μάχες συνεχίζονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Όπως ανέφερε το υπουργείο, οι αυτονομιστές αντάρτες χρησιμοποιούν τον τοπικό πληθυσμό ως «ασπίδα» και έχουν επίσης πυρπολήσει κάποια σπίτια, προκαλώντας θύματα.

Νέα κατάρριψη ελικοπτέρου

Εξάλλου ένα ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού καταρρίφθηκε τη Δευτέρα κοντά στο Σλαβιάνσκ, αλλά οι χειριστές του διασώθηκαν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Το ελικόπτερο Mi-24, που δέχθηκε πυρά από βαρύ πυροβόλο όπλο, συνετρίβη σε έναν ποταμό.

Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το πλήρωμα του ελικοπτέρου κατάφερε να φτάσει σε ένα κοντινό στρατόπεδο, όμως δεν έδωσε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους.

Τουλάχιστον τρία ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού έχουν καταρριφθεί από φιλορώσους αυτονομιστές από την αρχή της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία στις αρχές του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα