Συνεχίζεται το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ για τη Συρία

Η Συρία έγινε σήμερα επισήμως πλήρες μέλος της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Χημικών Όπλων που τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Περίπου 60 μέλη του υποστηριζόμενου από τον ΟΗΕ ΟΑΧΟ επιβλέπουν την καταστροφή του συριακού οπλοστασίου. Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ τίμησε την περασμένη εβδομάδα με το Νόμπελ Ειρήνης τον ΟΑΧΟ για «τις εκτεταμένες προσπάθειές του εξάλειψης των χημικών όπλων».

Τον Σεπτέμβριο, η Συρία ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει τη Σύμβαση ύστερα από την πρόταση της Ρωσίας να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο.

Η Συρία είναι η 190ή χώρα που εντάσσεται. Μόνο έξι χώρες σε διεθνές επίπεδο δεν έχουν ακόμη υπογράψει τη διεθνή αυτή συνθήκη.

Κέρι :«Να υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση στην Συρία»

Παρ’όλα αυτά οι ΗΠΑ δεν αρκούνται στην καταστροφή του συριακού πυρηνικού οπλοστασίου για την λύση του προβλήματος στην χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι κάλεσε σήμερα να γίνει «πολύ σύντομα» μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, αλλά πρόσθεσε ότι η ειρήνη δεν είναι εφικτή χωρίς μια μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα αντικαταστήσει αυτή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Πιστεύουμε ότι είναι επείγον να καθορίσουμε μία ημέρα, να συγκαλέσουμε μια (διεθνή ειρηνευτική) διάσκεψη και να εργαστούμε για μια νέα Συρία», είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με τον κοινό ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι στο Λονδίνο. Αυτό γιατί σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματία «ο πρόεδρος (της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ έχει χάσει την αναγκαία νομιμοποίηση ώστε να αποτελέσει μια δύναμη που συμβάλει να συνενωθούν οι άνθρωποι που προωθούν την ειρήνη», ανέφερε και πρόσθεσε: «χρειάζεται να υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία για να επιτρέψει να γίνει εφικτή η ειρήνη».

Λαβρόφ : «Να προσέλθει στις συνομιλίες η συριακή αντιπολίτευση»

Στο απέναντι στρατόπεδο η Ρωσία ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να πείσουν τη συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, τη Γενεύη 2, μετά την άρνηση της κυριότερης ομάδας της αντιπολίτευσης να πάρει μέρος.

«Ελπίζουμε οι αμερικανοί εταίροι μας, και οι εταίροι μας από άλλες χώρες, που έχουν επιρροή σε διάφορες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους προκειμένου να τις πείσουν να συνεισφέρουν στη Γενεύη 2», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία από τη μεριά της έχει συνεισφέρει στη διοργάνωση αυτής της διάσκεψης, πρόσθεσε ο Λαβρόφ επισημαίνοντας: «ασκούμε επιρροή στη Δαμασκό, γεγονός που έχει ορατά αποτελέσματα».

Η διοργάνωση αυτής της ειρηνευτικής διάσκεψης στη Γενεύη, στην οποία θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συμφωνήθηκε από τον Λαβρόφ και τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι με στόχο να τερματιστεί η κρίση στη Συρία.

Όμως η πραγματοποίησή της έχει αναβληθεί πολλές φορές εξαιτίας των διαφωνιών για τους στόχους και τους συμμετέχοντες, κυρίως μεταξύ της Ρωσίας, που υποστηρίζει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των Δυτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα