Συνεχίζεται η κόντρα για την έρευνα σχετικά με την τρόικα

18:27 7/1/2014 - Πηγή: Matrix24

«Είναι απόφαση αποκλειστικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν σηκώνει παρέμβαση» σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου, προσθέτοντας πως ο Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε για την αναβολή τον πρωθυπουργό. Ο εκπρόσωπος μάλιστα δήλωσε πως κρίνει λογική την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου γιατί, όπως είπε, το επόμενο διήμερο αναμένονται σημαντικά γεγονότα στη χώρα, λόγω των εκδηλώσεων για την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

«Στη μετάφραση του ΣΥΡΙΖΑ,

πρέπει να βελτιωθούν τα αγγλικά του. Λέει agreed. Δεν λέει decided. Εννοεί ότι (ο κ. Σουλτς) τον ενημέρωσε (τον κ. Σαμαρά) και συμφωνήθηκε. Δεν αποφασίστηκε. Δεν είναι agreed το αποφασίστηκε. Και οι λέξεις έχουν τη σημασία τους. Αλλά επί της ουσίας, έγινε ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επ’ αυτού δεν είχαμε καμία αντίρρηση. Έγινε αυτό, διότι κάποιοι δεν θέλουν με τίποτα τη θετική προβολή της Ελλάδας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο «Βήμα 99,5».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε πως, «αυτό που έχει ακουστεί είναι ότι είναι μια ευρωπαϊκή Προεδρία και υπάρχουν ευρωπαϊκές προτεραιότητες σ’ αυτό το εξάμηνο, όπως είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση, η εμβάθυνση της Ένωσης, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η κινητικότητα και η θαλάσσια πολιτική. Τυγχάνει σ’ αυτούς τους τομείς, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, η Ελλάδα να έχει τη δική της εμπειρία και τεχνογνωσία και σε κάποια πάθαμε και μάθαμε. Σκοπός μας είναι τους άξονες αυτούς που έχει θέσει η ΕΕ, η ελληνική Προεδρία να τους υπηρετήσει, προωθώντας την εξέλιξη της ΕΕ σε μία πολύ καθοριστική φάση για το μέλλον της Ευρώπης».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την έρευνα υπέρ του ελληνικού λαού

«Αντί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να αξιοποιήσουν προς όφελος της χώρας την έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας, προσπαθούν να την θάψουν για να μην χαλάσουν οι μνημονιακές φιέστες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την αναβολή της επίσκεψης στην Αθήνα αντιπροσωπείας της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας.

Και συνεχίζει την κριτική του στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «όντας οι πιο πρόθυμοι και πιστοί σύμμαχοι της κ. Μέρκελ, παγιδευμένοι στην αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική λιτότητας, δεν μπορούν και δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν ούτε τη συγκεκριμένη έρευνα, αλλά ούτε και την ίδια την ελληνική Προεδρία για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Είναι τέτοιος ο πανικός τους εξαιτίας των δικών τους ευθυνών για την υιοθέτηση και τη συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής, που κάνουν τα πάντα για να μην υπάρχει συζήτηση σχετικά με τις σκοπιμότητες που αυτή εξυπηρετεί, αλλά και τις επιπτώσεις της».

«Ό,τι όμως και να κάνουν, δεν μπορούν να κρυφτούν από τον ελληνικό λαό που ζητά εξηγήσεις και απαιτεί την εγκατάλειψη των μνημονίων», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ: Στάχτη στα μάτια των λαών

«Η επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελούμενη από ευρωβουλευτές που έχουν ψηφίσει τα μέτρα σε βάρος των λαών της Ευρώπης, ρίχνει στάχτη στα μάτια των λαών, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την αθώωση της ίδιας της ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «η επιτροπή επικεντρώνει την κριτική της στον τρόπο λειτουργίας της τρόικα και σε ορισμένες “αστοχίες” των μνημονίων, υπερασπιζόμενη ουσιαστικά τη στρατηγική της ΕΕ, που ξεκίνησε πριν την κρίση, υλοποιείται σε όλες τις χώρες και έχει στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, εξαθλιώνοντας τους λαούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα