Συνεχίζεται η φυγή των Σύρων

Η νέα φυγή έγινε έπειτα και από τη φονική επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή κοντά σε αρτοποιείο στην κεντρική Συρία. Με τους νέους αυτούς πρόσφυγες, ο συνολικός αριθμός των Σύρων που διαμένουν σε πολλούς καταυλισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία ξεπερνάει τους 148.000, σύμφωνα με τις αρχές.

«Οι άνθρωποι αυτοί, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από την Χαλφάγια», στην κεντρική Συρία, όπου 60 άμαχοι έχασαν την ζωή τους από επίθεση που σημειώθηκε κοντά

σε αρτοποιείο, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο Γαλλικό πρακτορείο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο για επιδρομή της συριακής αεροπορίας. Ωστόσο το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana είχε μεταδώσει ότι ο στρατός επενέβη έπειτα από επίθεση «τρομοκρατών», όπως χαρακτηρίζει τους αντάρτες η Δαμασκός.

Επίσης σήμερα σε ένα άλλο περιστατικό, περίπου 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 8 παιδιά, από βομβαρδισμό που σημειώθηκε σε ένα χωριό, στη βόρεια Συρία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό στο χωριό Καχτανιγιέ, στην επαρχία Ράκα», σημειώνει το Παρατηρητήριο στην ανακοίνωσή του.

«Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στο χωριό Καχτανιγιέ, μεταξύ των οποίων μια ολόκληρη οικογένεια. Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με μοτοσικλέτες, καθώς στο χωριό δεν υπήρχαν αυτοκίνητα που να είχαν βενζίνη για να μπορέσουν να μεταφερθούν με αυτά», διευκρίνισαν παράλληλα ακτιβιστές του ειδησεογραφικού δικτύου της Ράκα, Raqa News Network, σε σελίδα στο Facebook.

Στην Ράκα υπάρχει μία κλιμάκωση των συγκρούσεων τους τελευταίους μήνες καθώς οι αντάρτες έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους σε αυτήν την επαρχία, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε το παρατηρητήριο, τα θύματα του βομβαρδισμού είναι όλα χωρικοί. «Για να είμαστε σαφείς: δεν υπάρχει Μέτωπο Αλ Νόσρα, ούτε οργανωμένες ανταρτικές ομάδες σε αυτόν τον τομέα, πρόκειται μόνον για χωρικούς», σημείωσε ο διευθυντής του παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Παράλληλα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσ ότι η χώρα του προτίθεται να ξαναρχίσει την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος προς την Συρία, παρά τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες, αλλά ο πόλεμος στην γειτονική χώρα έχει προκαλέσει φθορά στην υποδομή της για μια τέτοια επιχείρηση.

«Μπορούμε να επαναλάβουμε τον εφοδιασμό της Συρίας με ηλεκτρικό ρεύμα, αν η χώρα αυτή το επιθυμεί», δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ωστόσο, διευκρίνισε, η Συρία «δεν έχει ούτε την επιθυμία ούτε επαρκή υποδομή για να πάρει ηλεκτρικό ρεύμα» από την Τουρκία.

Τον Οκτώβριο, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η Συρία ανέστειλε τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί στο σύστημα του εφοδιασμού της.

Keywords
Τυχαία Θέματα