Συνεχή crash-test για το ΣΥΡΙΖΑ

Εχθές, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στελέχη όπως ο Μανόλης Γλέζος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Αλέξης Μητρόπουλος επανέλαβαν τις αντιρρήσεις τους με την άρση ασυλίας των βουλευτών του νεοναζιστικού μορφώματος, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε, με ανακοίνωσή του, και ο -απών λόγω προεκλογικών υποχρεώσεων

από την συνεδρίαση- βουλευτής Ηρακλείου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Οι διαφωνούντες βουλευτές περιέγραψαν τις ενστάσεις τους, θεωρώντας πως το «ναι» στην άρση ασυλίας «εξυπηρετεί τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης», αλλά και πως «δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένο το αίτημα της Δικαιοσύνης σε ορισμένες περιπτώσεις», σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην χθεσινή, 4ωρη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Έρχονται διαφοροποιήσεις;

Πάντως, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για υπερψήφιση της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, δεν χρειάστηκε καν να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αφού οι θέσεις όλων των πλευρών ήταν, λίγο-πολύ, γνωστές. Πάντως, ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην σχετική ψηφοφορία, καθώς και την προηγούμενη φορά (όταν ψηφιζόταν η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής), ο μεν Μανόλης Γλέζος είχε απουσιάσει εξηγώντας πως οι λόγοι της απουσίας του είναι πολιτικοί, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε δηλώσει «παρούσα».

Για το λόγο αυτό, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Το θέμα δεν είναι τόσο σοβαρό, ούτε αφορά την πορεία της χώρας. Όλοι οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση», τονίζει υψηλόβαθμος παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας, πάντως, με νόημα ότι «κάθε πράξη και απόφαση των βουλευτών καταγράφεται και αξιολογείται καταλλήλως».

Keywords
Τυχαία Θέματα