Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας – Συνέβαλε στη θεραπεία ατόμων μέσω της ιππασίας

Σύμφωνα με παγκόσμιες ιατρικές έρευνες, μέσω της θεραπευτικής ιππασίας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποκομίζουν σημαντικά οφέλη, όπως:

Αύξηση της συμμετρίαςΒελτίωση της ισορροπίας, της στάσης και του ελέγχου του κεφαλιούΜείωση της σπαστικότηταςΑύξηση του εύρους κίνησηςΒελτίωση του συντονισμού και της κινητικότηταςΑύξηση της προσοχής, της οπτικοκινητικής ικανότητας προσανατολισμούΒελτίωση της αντίληψης του σώματος, καθώς και της δραστηριοποίησης, της αυτοπεποίθησης και του αυτοσεβασμού

Σε ποιες ασθένειες ενδείκνυται η θεραπευτική ιππασία;

Νευρολογικές παθήσειςΕγκεφαλική παράλυσηΔισχιδής
ράχηΜυϊκή δυστροφίαΒλάβες του νωτιαίου μυελούΣκλήρυνση κατά πλάκαςΕγκεφαλικά επεισόδιαΚακώσεις της κεφαλήςΠολιομυελίτιδαΤύφλωσηΚώφωσηΑρθρίτιδαΠαραμόρφωση ή απουσία άκρωνΣύνδρομο DownΑυτισμός

«Ο Π. κάνει σαν τρελός από την χαρά του κάθε φορά που έρχεται εδώ, του αρέσει και τον βοηθά πολύ» εξομολογείται στο matrix24 η μητέρα ενός παιδιού με κινητικά προβλήματα, την ώρα που θαυμάζει το γιο της, ο οποίος ιππεύει το άλογο.

Η θεραπευτική ιππασία ξεκίνησε το 1987. Ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας στο Γουδί είναι ένα εκ των 2 φιλανθρωπικών, μη κερδοσκοπικών σωματείων ( το άλλο βρίσκεται στις Σέρρες). Οι εθελοντές οδηγούν το άλογο, υποστηρίζουν τους αναβάτες, τους προσέχουν και τους βοηθούν στις ασκήσεις. Εθελοντής μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε, αρκεί να διαθέτει υπομονή με τους ανθρώπους, να αγαπά τα ζώα και να έχει διάθεση για προσφορά. Οι εθελοντές παρακολουθούν υποχρεωτικά ένα ενημερωτικό σεμινάριο και προσφέρουν εργασία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Διδάσκονται μεταξύ άλλων πώς να καθαρίζουν ένα άλογο, πώς να το σελώνουν και να το καθοδηγούν. Οι ενεργοί εθελοντές είναι γύρω στα 50 άτομα, στη μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι φοιτητές. Ουσιαστικά, μέσω της εργασίας που προσφέρει ο εθελοντής, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί βήμα-βήμα τη βελτίωση ενός ατόμου με προβλήματα. Το τελικό αποτέλεσμα θα του προσφέρει ένα «ανεκτίμητο αίσθημα πληρότητας» σημειώνει χαρακτηριστικά η κ.Καρουζάκη, πρόεδρος του συλλόγου.

Ακόμη αναφέρει ότι «η θεραπευτική ιππασία βοηθά τα άτομα με πολλούς τρόπους. Διαφοροποιείται από ένα απλό φυσικοθεραπευτήριο, καθώς το άτομο βγαίνει έξω, τονώνοντας την ψυχολογία του. Ειδικότερα η ανάβαση ακόμη σε ένα μεγάλο ζώο τονώνει την αυτοπεποίθηση τους» .

Ασφαλώς η εναλλακτική ιππασία δεν λύνει μόνη της το πρόβλημα, καθώς απαιτείται συνδυασμός άλλων επιστημονικών μεθόδων, όπως η ιατρική αγωγή, η φυσικοθεραπεία κ.α.

Τα άτομα με νοητικά προβλήματα εξασκούνται και στο στόχο, σε παιχνίδια με μπάλες, στον καθαρισμό του αλόγου, κ.α. Τα άτομα με προβλήματα που καταφεύγουν στην θεραπευτική ιππασία είναι από 2 έως και 70 ετών και όπως αναφέρει η κ.Καρουζάκη, πάνω από 140 άτομα διαβαίνουν σε εβδομαδιαία βάση την πύλη του συνδέσμου στο Γουδί.

Αν θέλετε να αναδείξουμε εθελοντικές προσπάθειες ανά την επικράτεια, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα