ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΑΝΤ ΜΕ ΜΟΝΤΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

Στη Ρώμη θα βρεθεί σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ για να συναντηθεί με τον Μάριο Μόντι, περίπου μια εβδομάδα προτού υποδεχθεί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας για μία μίνι Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.

Η συνάντηση θα γίνει με φόντο τη συμφωνία διάσωσης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος από τη ζώνη του ευρώ, των προβλημάτων της ιταλικής οικονομίας απέναντι στις αγορές, αλλά και των ανησυχιών που προκύπτουν όσον αφορά το μέλλον του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Στην επερχόμενη

μίνι Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις 22 του μήνα θα παραβρεθούν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, μία μόλις εβδομάδα από την τακτική εξαμηνιαία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 και 29/6 στις Βρυξέλλες.

Ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι και ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ θα αναζητήσουν τα μέσα για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, σε μία κίνηση διαφοροποίησης από το σχήμα του γαλλο-γερμανικού διδύμου στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις των αγορών στην ευρωζώνη.

Διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ επιδιώκει να επενδύσει στην ευρωπαϊκή εμπειρία του πρώην ευρωπαίου επιτρόπου που σήμερα ηγείται της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών και να διευρύνει τον κύκλο ξεφεύγοντας από τη μονοπώληση της πολιτικο-οικονομικής καθοδήγησης της Ευρώπης από το γαλλο-γερμανικό δίδυμο.

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Καμπ Ντέιβιντ και το Σικάγο τον περασμένο μήνα, «θέλουν να συνεργασθούν, να διατυπώσουν κοινές προτάσεις», χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόθεση συγκρότησης μετώπου κατά της καγκελαρίου Μέρκελ. Και οι δύο επιδιώκουν να εστιάσουν στην εισαγωγή μέτρων ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ο Φρανσουά Ολάντ τάσσεται υπέρ της ανάληψης άμεσων μέτρων, ενώ ο Μάριο Μόντι θεωρεί ότι «χωρίς ανάπτυξη, η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι βιώσιμη». Και οι δύο τάσσονται υπέρ της εισαγωγής ευρωομολόγων και της δημιουργίας τραπεζικής ένωσης.

Οι σημερινές γαλλο-ιταλικές συνομιλίες θα διαρκέσουν δύο ώρες (16:00-18:00 τοπική ώρα) και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο τη Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και θα ακολουθήσει επίσης συνέντευξη Τύπου και δείπνο στο Κιρινάλιο.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα