Συναινετικό διαζύγιο(;) Σαμαρά – Κουβέλη

Ύστατες προσπάθειες αποτροπής επιχειρεί ο Σαμαράς. Ζήτημα χρόνου είναι, για τους περισσότερους, να χωρίσουν οι δρόμοι κυβέρνησης και ΔΗΜΑΡ, ως αποτέλεσμα της στάσης που τηρήσει το κόμμα της Αριστεράς κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης για τα διαρθρωτικά – προαπαιτούμενα μέτρα. Παρά το γεγονός ότι Μαξίμου και Αγ. Κωνσταντίνου επιχειρούν να βρουν μια… χαραμάδα συμφωνίας, τα περιθώρια

μοιάζουν να έχουν εξαντληθεί, θέτοντας τους δύο εταίρους προ των ευθυνών τους.
Η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται στο «παρών», θέση που – όπως αναγνωρίζουν βουλευτές του κόμματος  μοιάζει άκρως προβληματική. «Έχουμε καταπιεί την κάμηλο των συντάξεων και των περικοπών και διυλίζουμε το επίδομα γάμου…» σημειώνουν κάποιοι. Παραμένει άγνωστο αν τελικά η ΔΗΜΑΡ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Η στάση του κόμματος θα κριθεί τη Δευτέρα, χωρίς όμως περιθώρια αλλαγών ενώ είναι σαφές ότι αντίστοιχες δυσλειτουργίες θα εμφανισθούν σε σειρά νόμων, εφαρμοστικών και άλλων, που θα ακολουθήσουν.
Τί θα κάνει, σε μία τέτοια περίπτωση, το Μαξίμου; Στελέχη του Πρωθυπουργικού Γραφείου δείχνουν διάθεση να… κρατήσουν τη ΔΗΜΑΡ εντός παιχνιδιού, αν και κατανοούν ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο. Ακόμη κι αν δεν υπάρξει άμεσα κρίση, πολύ σύντομα οι τρείς της κυβέρνησης θα κληθούν να αποφασίσουν για το πώς θα συνεχίσουν, μετά την ψήφιση των μέτρων. Θα αποδεχθεί την παραμονή της σε μία κυβέρνηση που εφαρμόζει όσα η ίδια αρνείται;
Και, κυρίως, τί θα πράξει ο Ευ. Βενιζέλος. Η αποδοχή ενός κυβερνητικού αντάρτη στα αριστερά του είναι σαν να υπογράφει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποκλείεται, συνεπώς, να είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – πιεζόμενος από τις αντιδράσεις των δικών του στελεχών – που θα επιχειρήσει να εξωθήσει τη ΔΗΜΑΡ εκτός σχήματος, επαναφέροντας τη μορφή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην περίοδο Παπαδήμου, μετά την αποχώρηση και την πολιτική ήττα Καρατζαφέρη.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες λίγες ημέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές. Όχι μόνον για την υπερψήφιση των μέτρων – οι περισσότεροι εκτιμούν ότι λιγότερο ή περισσότερο εύκολα θα εγκριθούν – αλλά για την ίδια την κυβέρνηση που δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα