ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ… ΕΝΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ

Έτοιμος να αναλάβει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των μέτρων που θα έρθουν στη Βουλή εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία από Βενιζέλο και Κουβέλη επί των εργασιακών. Δραματικοί τόνοι από Μαξίμου για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της συμφωνίας. 

Τα εργασιακά και, δευτερευόντως, το φορολογικό παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια για την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα

και το «πράσινο φως» των τριών αρχηγών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις του Γιάννη Βρούτση με την τρόικα για τα εργασιακά, όπου έχει χαραχθεί η κόκκινη γραμμή της ΔΗΜΑΡ, και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι έχει κλείσει το μέτωπο των τριετιών (διατηρούνται μέχρι νεοτέρας), της διευθέτησης του χρόνου εργασίας (μόνον με συλλογική σύμβαση), ωστόσο το μέτωπο των αποζημιώσεων παραμένει ενεργό.

Ο χρόνος εξαντλείται και στο Μαξίμου υπογραμμίζουν εμφατικά την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν άμεσα. Ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη συμφωνία των δύο κυβερνητικών του εταίρων στη σημερινή σύσκεψη, στη Βουλή. Σε διαφορετική περίπτωση, προτίθεται – όπως επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές – να αναλάβει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και, κυρίως, για τις διατάξεις που, τελικά, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός θα φέρει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους μπροστά στο δίλημμα της ψήφισης ενός επώδυνου πακέτου ή της κατάρρευσης της συμφωνίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα εργασιακά αποτελούν, συνεπώς, θεμελιώδες ζήτημα υπό την έννοια ότι η απεμπλοκή είναι σαφές ζητούμενο και για τους τρεις εταίρους. Όπως σαφές είναι ότι αυτή η απεμπλοκή δεν μπορεί παρά να γίνει με όρους, σχετικής έστω, αξιοπιστίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα