Συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

17:36 8/2/2013 - Πηγή: Matrix24

«Επετεύχθη συμφωνία! Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε για τον κοινοτικό προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Άξιζε την αναμονή», έγραψε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι στο Twitter λίγο πριν τις 5.30 μ.μ.

Η συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει χθες ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου προέβλεπε συρρίκνωση του προϋπολογισμού στα 960 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε για

«ταβάνι» 908 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, λίγο μετά την επίτευξη της συμφωνίας παραδέχτηκε ότι υπήρξαν εκπτώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμβιβασμός. «Δεν είναι ο καλύτερος προϋπολογισμός», είπε και πρόσθεσε ότι είναι όμως ρεαλιστικός και δίνει προοπτική στην Ένωση.

Έκανε αναφορά στις προβλέψεις για νέες επενδύσεις και δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει μέριμνα για την υψηλή ανεργία των νέων, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Όπως ανέφερε, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει προβλέψεις 68 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πίεζε για βαθιές περικοπές, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνόδου.

H καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η συμφωνία στέλνει θετικό μήνυμα στους επενδυτές και στηρίζει την ανάπτυξη.

Για έναν καλό συμβιβασμό μίλησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία που αναμένεται χρονοβόρα και με αβέβαιη κατάληξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα