Συμφωνία για συλλογική σύμβαση στις τράπεζες

Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ΟΤΟΕ και τραπεζικές διοικήσεις κατέληξαν στην υπογραφή σύμβασης με διάρκεια δυόμισι έτη (λήξη 31/12/2015), μείωση 6% στα βασικά μισθολογικά κλιμάκια και ρήτρα που θα συνδέει τις μειώσεις με την «ισχυρή βούληση» των δύο μερών να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας .

Κατά τη διάρκεια της σύμβασης δεν θα ισχύει το επίδομα ισολογισμού (-3,5%) θα διατηρηθούν όμως όλα τα υπόλοιπα επιδόματα

-ανάμεσά τους και το επίδομα γάμου.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η ευελιξία στο ωράριο λειτουργία των κεντρικών υπηρεσιών με τη διατήρηση του πενθημέρου και ίδιες ώρες εργασίας. Στην πράξη θα δημιουργηθούν τρεις βάρδιες από δύο που ισχύουν σήμερα, που θα μπορούν να λειτουργούν ως τις 7 το απόγευμα σε εθελοντική βάση ή με την εφαρμογή γενικών κριτηρίων στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει συμφωνία. Οι εργαζόμενοι της τελευταία βάρδιας θα απασχολούνται μια ώρα λιγότερη την εβδομάδα.

Η σύμβαση θα ισχύει και για τους εργαζόμενους της Εθνικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση έρχεται να υπογραφεί τέσσερις μόλις ημέρες πριν τη λήξη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και ακόμη 45 κλαδικών συμβάσεων, μεταξύ των οποίων και των τραπεζοϋπαλληλών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ, Σταύρο Κούκο, η συμφωνία σηματοδοτεί τη βούληση εργοδοτών και εργαζομένων να διασφαλίσουν τις συμβάσεις .

Keywords
Τυχαία Θέματα