Συμφωνία για απολύσεις αλλά με διαδικασίες

Η τετράωρη σύσκεψη στο Μαξίμου είχε αποτέλεσμα. Περίπου 14.000 μισθοδοτούμενοι (όχι απαραιτήτως και εργαζόμενοι) από το Δημόσιο θα δουν την πόρτα της εξόδου μέχρι τα τέλη του 2014. Εξ αυτών οι 4.000 αναμένεται να βρεθούν εκτός Δημοσίου μέχρι τα τέλη του 2013, και οι υπόλοιποι 10.000 εντός του 2014.

Ο κ. Κουβέλης, η ένταση του οποίου ήταν εμφανής κατά τις δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη της σύσκεψης, δεν κατάφερε να αποφύγει την ποσοτικοποίηση των στόχων περί αποχωρήσεων, όπως επιθυμούσε. Ωστόσο, φαίνεται να πέτυχε αφενός την παροχή κινήτρων εξόδου για κάποιες κατηγορίες προσωπικού, αφετέρου

δε και κυρίως τη δέσμευση οτι ακόμη και το προσωπικό που θα προκύψει από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου θα τεθεί σε διαδικασία αξιολόγησης και άρα δεν θα υπάρξουν οριζόντιες απολύσεις.

Η συμφωνία της εσωτερικής τρόικας αναμένεται να τεθεί υπόψιν της τρόικας εσωτερικού προκειμένου η κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, για την οποία έκανε λόγο το Reuters ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου, να έχει οριστικοποιηθεί το αργότερο μέχρι αύριο το βράδυ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επεχείρησε να εξισορροπήσει την εικόνα μίας κυβέρνησης που ωθεί σε έξοδο χιλιάδες εργαζομενων, με το ενδιαφέρον που θα πρέπει να επιδειχθεί για το 1,5 εκατομμύριο ανέργους του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους όπως είπε, θα πρέπει η κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της.

Η συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών στο ζήτημα – ταμπού των απολύσεων, ουσιαστικά δένει ακόμη περισσότερο τα τρία κόμματα μεταξύ τους ενώ εξασθενεί τη… διάθεση που επεδείκνυε η ΔΗΜΑΡ για αποστασιοποίηση από τις κυβερνητικές γραμμές

Ποιοι θα απολυθούν

Επίορκοι που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση, υποθέσεις υπαλλήλων που κρίνονται προς παύση από τα πειθαρχικά συμβούλια, μακροχρόνια απόντες ή προσωπικό με προβλήματα υγείας θα αποτελέσουν τις πρώτες πηγές από τις οποίες θα εξευρεθούν οι προς απόλυση του 2013. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία αξιολόγησης φορέων, υπηρεσιών αλλά και προσωπικού θα «δώσει» τις υπόλοιπες 10.000 αποχωρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο του προσωπικού που θα αποχωρήσει θα αντικατασταθεί πλήρως (αναλογία 1 προς 1) από προσλήψεις νέων εργαζομένων, υψηλών προσόντων, μέσω ΑΣΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα