Συγκρούσεις κατά τα δεύτερα γενέθλια της «Αραβικής Άνοιξης»

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από χθες το βράδυ, ενώ σήμερα η αιγυπτιακή αντιπολίτευση έχει καλέσει σε ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Μοχάμετν Μόρσι.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης».

Σήμερα το Reuters μεταδίδει ότι εκατοντάδες νεαροί που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Ταχρίρ -με στόχο πλέον τον νυν πρόεδρο- συγκρούστηκαν με την αστυνομία με «ανταλλαγή» μολότοφ, πετρών, δακρυγόνων και πυροβολισμών στον αέρα.
Στα

επεισόδια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τραυματίστηκαν 16 άτομα. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, η επέτειος αναμένεται να φωτίσει για άλλη μία φορά το χάσμα στην αιγυπτιακή κοινωνία μεταξύ των υποστηρικτών του, προερχόμενου από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, προέδρου και της κοσμικής αντιπολίτευσης. Οργανώσεις της αντιπολίτευσης και ομάδες ακτιβιστών έχουν καλέσει ανήμερα της επετείου της εξέγερσης της 25ης Ιανουαρίου σε μαζικές συγκεντρώσεις κατά του προέδρου. «Ας πάνε σε όλα τα μέρη να ολοκληρώσουν τους στόχους της επανάστασης» κάλεσε, ενδεικτικά, μέσω twitter ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της κοσμικής αντιπολίτευσης.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, δεν έχει επίσημα κάνει έκκληση στους δικούς της.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης άρχισαν να συγκλίνουν στην πλατεία Ταχρίρ από νωρίς σήμερα το πρωί. Ορισμένοι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και σημεία ελέγχου για την επαλήθευση της ταυτότητας από την αστυνομία.

Οι διαδηλωτές έχουν επίσης δημιουργήσει έκθεση φωτογραφιών που απαθανατίζουν τα πλέον σκληρά στιγμιότυπα, με το θάνατο διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα