Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, γύρω στις 21:00 στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, έπειτα από λεκτικό διαξιφισμό των δύο ενστόλων, οι οποίοι περιπολούσαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, με την παρέα του νεαρού. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς κατά την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

Σύμφωνα με την αρχική μαρτυρία του ειδικού φρουρού, το περιστατικό συνέβη έπειτα από επίθεση,

την οποία δέχθηκαν ο ίδιος και ο συνάδελφός του από παρέα 30 κουκουλοφόρων, οι οποίοι ανήκαν κατά πάσα πιθανότητα στον αντιεξουσιαστικό χώρο και είχε ως αποτέλεσμα να πυροβολήσει τρεις φορές, δύο στον αέρα και μια στο έδαφος. Η τελευταία των βολών σύμφωνα με τον ειδικό φρουρό εξοστρακίστηκε στο έδαφος και χτύπησε τον νεαρό στο στήθος. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, όπως μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, η αντιπαράθεση περιορίστηκε σε φραστική διένεξη των δύο αστυνομικών με μία ομάδα 4-5 ατόμων και είχε ως αποτέλεσμα να πυροβολήσει ο ειδικός φρουρός σε ευθεία βολή το πλήθος και να πετύχει τον νεαρό μαθητή στο θώρακα.

Η δολοφονία του νεαρού μαθητή το κέντρο της Αθήνας προκάλεσε αντιδράσεις από πολίτες σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο. Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων.

Ημέρα μνήμης

Στην Αθήνα συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στα Προπύλαια στις 11:00 το πρωί από μαθητές και φοιτητές, στις 17:00 από την Νεολαία του Συνασπισμού, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και στις 19:00 από την Αντι-εξουσιαστική Κίνηση και αναρχικές ομάδες. Κλειστοί θα μείνουν προληπτικά από τις 10 πρωί οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και στο Πανεπιστήμιο, κατόπιν εντολής της Αστυνομίας.

Συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί 8:00 με 10:00 το πρωί στην Πλατεία Καμάρας του Παλαιού Ψυχικού. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει μαθητές της περιοχής. Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο. Συγκέντρωση – πορεία έχει προγραμματιστεί στις 10:30 το πρωί στους Αγίους Αναργύρους στο parking του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», απέναντι από το Carrefour, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας. Επίσης, συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί στα Προπύλαια όπου θα ακολουθήσει πορεία φοιτητών και μαθητών. Το απόγευμα στα Προπύλαια θα γίνει διαδήλωση αριστερών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και μαζικών φορέων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λέει: «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες. Ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες. Μετά από τέσσερα χρόνια το μήνυμα της εξέγερσης είναι ακόμα πιο επίκαιρο». Τοπική πορεία στα Νότια Προάστια θα γίνει στην Τερψιθέα, Άνω Γλυφάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα