Στουρνάρας στο BBC: Ανάκαμψη από το 2014

Στην επισήμανση του ανταποκριτή του BBC για την υψηλή ανεργία, την αύξηση των αστέγων και της φτώχειας την ώρα που συνεχίζεται η ύφεση, ο κ.Στουρνάρας απάντησε ότι προς το τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα υπάρξει ανάκαμψη, με την ανάπτυξη να αποκαθίσταται το επόμενο έτος ακόμα και αν καταγραφεί το 2013 η προβλεπόμενη ύφεση του 4,5%. «Νιώθω σίγουρος, 100% βέβαιος ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα»

ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.

«Υπάρχει σίγουρα μια αχτίδα ελπίδας, ένα φως στην άκρη του τούνελ» είπε ο υπουργός και εκτίμησε ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι τώρα πολύ μικρή.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει την πορεία της οικονομίας και ότι τώρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. «Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η κυβέρνηση αποπληρώνει τις οφειλές της στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει μια αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη. Είμαστε στα 2/3 του δρόμου προς το στόχο μας. Επομένως οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων περικοπών, καθώς σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «αν εφαρμοστεί το φετινό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δε θα υπάρξουν άλλα πακέτα λιτότητας και περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις».

Σε ερώτηση για τον αν η κυβέρνηση πιέζει για νέα διαγραφή χρέους, η απάντηση του κ. Στουρνάρα ήταν προσεκτική: «υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό: «Θα έπρεπε να γίνει με τρόπο που ελαχιστοποιεί τη ζημιά για άλλους» είπε.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε πολλές περικοπές, υπερβολικά γρήγορα, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές: «Θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις στην αρχή. Αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Η ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή: «Χωρίς τα λεφτά της διάσωσης η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρωζώνης και αυτό θα σήμαινε καταστροφή».

Τέλος αναφερόμενος στο αν αγαπάει την εργασία του στο υπουργείο με όλες αυτές τις πιέσεις, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι: «τώρα που η Ελλάδα έστριψε τη γωνία απολαμβάνω τη δουλειά μου».

Keywords
Τυχαία Θέματα