Στον τουρισμό ποντάρει η Αθήνα για ανάπτυξη 1%

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Χαρτί και μολύβι» έχουν πάρει στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθώντας να υπολογίσουν το μέγεθος των επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν από τις εξελίξεις με την Ρωσία πάνω στην ελληνική οικονομία και κατ΄ επέκταση στην πολυαναμενόμενη ανάκαμψη: Προς το παρόν η Αθήνα «ποντάρει» στο βασικό της σενάριο για ανάπτυξη 0,6% φέτος, ενώ ακόμη και στελέχη της τρόικα,

σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να φτάσει και το 1%.

Αυτά όμως προ Ρωσικής κρίσης. Άλλωστε και τα νέα από την Eurostat για την Ευρωζώνη δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστα. Ήδη ο διεθνής Οίκος Αξιολόγησης Fitch σχολίασε πως τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, κατά το β’ τρίμηνο του 2014, επιβεβαίωσαν τις σοβαρές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνει η Fitch, σε νέα, ειδική έκθεσή της, η αποτυχία της οικονομίας της Ευρωζώνης να αναπτυχθεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο, αναδεικνύει τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη, καθώς εξέρχεται από την κρίση χρέους.

Η υποτονική ανάπτυξη συνιστά έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την Ευρωζώνη, ωθώντας τη Fitch να δηλώνει αρκετά επιφυλακτική ακόμη για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ωστόσο ο οίκος σπεύδει να παραδεχθεί πως ορισμένα θεμελιώδη μεγέθη έχουν βελτιωθεί, ενώ είναι γεγονός και η σταθεροποίηση των αξιολογήσεων των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η αδύναμη ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός καταδεικνύουν πως η προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών στην κατεύθυνση μείωσης του δημοσίου χρέους τους συνιστά μια δύσκολη αποστολή.

Κατά τη Fitch, τα στοιχεία για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ αντανακλούν τις απογοητευτικές επιδόσεις των τριών ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ήτοι της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Fitch προειδοποιεί πως οι αδύναμες επενδύσεις αυξάνουν τα εμπόδια στην προσπάθεια για σημαντική ισχυροποίηση της ανάκαμψης.

Ωστόσο, όπως προσθέτουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης μπορεί να καταστεί πιο ισορροπημένη αν η εγχώρια ζήτηση ωφεληθεί από τη χαλάρωση της λιτότητας, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές.

Η Αθήνα πάντως μοιάζει από την πλευρά της να έχει «ποντάρει» όλα της τα «λεφτά» στις φετινές επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας, αναμένοντας να συμβάλλει τα μέγιστα στην διαμόρφωση θετικού προσήμου στην πορεία του ελληνικού ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα